{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Vučić: Nećemo prihvatiti nezavisnost Kosova zbog članstva u Evropskoj uniji

S
SRNA
16.2.2018. u 18:37
13
177
Vučić: Nećemo prihvatiti nezavisnost Kosova zbog članstva u Evropskoj uniji
13
Vučić: Nećemo prihvatiti nezavisnost Kosova zbog članstva u Evropskoj uniji
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbi neće prihvatiti nezavisnost Kosova u zamjenu za članstvo u EU.
Vučić kaže da se takav izbor stavlja pred Srbiju 10 godina. On je istakao da se, od kada je Kosovo proglasilo nezavisnost 2008. godine, od Srbije i Srba očekuje da to prihvati, postanu veliki i razumiju da su sve to izgubili.

"Ali, ono što ja govorim svuda, a prije svega u Briselu, jeste da Albanci smatraju Kosovo svojom teritorijom, isto tako i Srbi, što je u skladu sa našim Ustavom - da je Kosovo naša teritorija", rekao je Vučić za Reuters.

On smatra da je potreban kompromis za bilo kakav dogovor, ističući da neće voditi do rješenja situacija u kojoj jedna strana sve dobija, dok druga nema ništa.

Vučić je ukazao da je rješenje moguće samo ako su obje strane zadovoljne ili bar djelimično.

Upitan kako tumači izjavu njemačkog ministra vanjskih poslova Sigmara Gabriela da će Srbija postati članica EU samo ako prihvati nezavisnost Kosova, Vučić kaže da to nije jedina opcija.

"Mislim da postoji više modela za Kosovo. Postoji mnogo različitih modela koje bi jedna ili druga strana teško prihvatile. Obje strane imaju nešto što je teško da prihvate i to su onda najbolji modeli. Ali za to je potrebno još mnogo razgovora, mnogo političke dobre volje i u Prištini, a ne samo u Beogradu, kao i u Briselu, da se dođe do kompromisa, umjesto što bi se samo nastavljao pritisak na Srbiju", rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije kaže da o eventualnom priznanju može da odluči samo narod koji većinski Kosovo vidi kao kolijevku svoje pravoslavne vjere.

"Srpski narod je taj koji će odlučivati o priznavanju nezavisnosti Kosova, narod je uvijek taj koji odlučuje. Možda mislite da bi to moglo dobiti većinsku podršku u Srbiji, ali ja nisam tako siguran", rekao je Vučić.

On ističe da su svi pravni principi i zakoni pogaženi prilikom proglašavanja nezavisnosti Kosova.

"Sada bi oni trebalo da odustanu od toga, a mi da razumijemo stvarnost i pokažemo razumijevanje za odnose u svijetu, kao i na Kosovu, da shvatimo da Kosovo nije cijelo naše, kao što su nas učili, ali da naravno i sve nije njihovo kao što pokušavaju da dokažu", rekao je Vučić.

On je ukazao da će svako ko je realan, ozbiljan i razuman, tragati za kompromisnim rješenjima.

"Ako oni odbiju kompromisna rešenja, to neće biti prevelika tragedija, osim što će to biti loše vijesti za srpsku zajednicu. Imat ćemo tako zamrznuti sukob više decenija koji će u jednom trenutku, za 20 ili 30 godina, nažalost, biti odmrznut. Znate šta to znači", rekao je Vučić.

On je objasnio da zbog toga toliko insistira na miru i stabilnosti, na pregovorima i rješenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: