Regija
2

Vučić ne ide u Elbasan: U prvom planu trebaju biti sportisti, a ne huligani i politika

Klix.ba
Aleksandar Vučić (Foto: EPA)
Aleksandar Vučić (Foto: EPA)
Premijer Srbije Aleksandar Vučić definitivno neće ići u Elbasan gdje se večeras u 20:45 sati sastaju Albanija i Srbija u utakmici 7. kola grupe I kvalifikacija za Euro 2016.

Vučić je uputio pismo javnosti u kojem je naveo da definitivno ne ide na utakmicu između Albanije i Srbije u Elbasanu. On je naveo da se na takav korak odlučio zbog nesvakidašnje politizacije jednog sportskog događaja, a oštro je kritizirao i huliganske ispade.

Naravno, u pismu koje prenosimo u cijelosti nije izostala ni podrška igračima Srbije: "Srbija i Albanija su u prethodnih godinu dana mnogo radile na međusobnom razumijevanju i uspostavljanju redovnih kontakata koji doprinose boljoj političkoj i ekonomskoj saradnji zemalja, poslije decenija šutnje i zamrznutog neprijateljstva. Počeli smo da razgovaramo o velikim i važnim projektima, kao što su izgradnja autoputa Niš - Drač i pruge Beograd - Podgorica - Skadar - Tirana. Znam dobro da je i danas lakše i popularnije podizati tenzije, jer uvijek je jednostavnije izabrati liniju manjeg otpora i prikloniti se mržnji umjesto racionalnom sagledavanju budućnosti. Ipak, smatram da su albanski premijer Edi Rama, kao i rukovodstvo Srbije, razmjenom najboljih studenata poslali važnu poruku, ne samo našim narodima, već i cijelokupnom svijetu, da ozbiljno i odgovorno gledamo u budućnost regiona, Srbije i Albanije.

U skladu s tim, ali i zbog nesvakidašnje politizacije jednog sportskog događaja, poslije više telefonskih razgovora s premijerom Ramom, donio sam odluku da ne putujem u Elbasan kako bi glavni akteri fudbalske utakmice bili sportisti.

Kao predsjednik Vlade Republike Srbije najoštrije osuđujem huliganski napad albanskih navijača na naše fudbalere i zahtijevam od albanskih vlasti da svim građanima Srbije koji budu prisustvovali ovom sportskom događaju obezbijede punu sigurnost prije, za vrijeme i poslije održavanja utakmice.

Našim fudbalerima želim uspjeh i pobjedu, ali ih, prije svega, molim da se bore za grb i zastavu Srbije, i poručujem da ću ih, bez obzira na to da li će pobijediti ili izgubiti, kao predsjednik Vlade sačekati i poželjeti im mnogo novih pobjeda u budućnosti“, navodi se u pismu premijera Vučića.