Sastanak u Briselu
56

Vučić nakon razgovora s Thacijem: Dogovoreno da se problemi rješavaju u miru

SRNA
Foto: E. H./Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je sa predsjednikom Kosova Hashimom Thacijem u Briselu otvoreno razgovarao o mnogim pitanjima, te da je dogovoreno da svi problemi moraju da budu riješeni u miru.

"Razgovarali smo o tome da se usredsredimo na dijalog, da pokažemo da možemo da razgovaramo i da rješavamo otvorene probleme. Otvoreno smo razgovarali o mnogim pitanjima, nisam pretjerani optimista, ali smo ta pitanja otvorili. Ne bih da iznosim detalje", rekao je Vučić nakon sastanka sa Thacijem u Briselu, održanog uz posredstvo visoke predstavnice EU Federice Mogherini.

Vučić je rekao za RTS da je dogovoreno ono što je vrlo važno za Srbe na Kosovu i Metohiji i to će, kako kaže, obje strane poštovati - da svi problemi moraju da se riješe u miru, poštujući jedni druge i garantujući bezbjednost i sigurnost građana.

On je istakao da je to vrlo važna poruka za sve građane Srbije, jer postoje pitanja na koja nema odgovora.

"Postavilo bi se pitanje šta ako neko u toku ljeta krene da zauzima sjever Kosova. Šta bi tu bio naš odgovor? Da li bi naš odgovor bio vojni ili da imamo još jednu Oluju ili Bljesak?", kaže Vučić.

On je dodao da politika Srbije mora da bude mnogo odgovornija od politike koja je bila i devedesetih i dvijehiljaditih godina.

"Mi moramo da sačuvamo narod na njegovom ognjištu, ali istovremeno ne smijemo da dopustimo da mu se dogodi tragedija koja mu se u to vrijeme dešavala", istakao je Vučić.

Predsjednik Srbije je rekao da dogovoreno da se dijalog intenzivira.

"Dolazit će predstavnici Evrope u Beograd, dolazit ćemo i mi u Brisel češće", naveo je Vučić, napominjući da su ljudi iz EU danas tokom razgovora bili "maksimalno korektni".

On je istakao da će se u narednom periodu obratiti naciji sa rješenjem za kosovsko pitanje, ali je dodao da ne može sa sigurnošću da kaže kada će to učiniti.

"Kada budem vidio da li imamo nekakvu šansu da napravimo kompromisno rješenje, koje neću da potpisujem, narod će reći da li želi ili ne želi. Ne treba se plašiti samovolje", istakao je Vučić.

On ukazuje da za bilo kakav kompromis moraju da budu uključene sve velike sile i to "ako se bude moglo doći do kompromisa i ako se srpski i albanski narod saglase sa kompromisom".