Regija
0

Vučić: Kroz Srbiju prošlo 115.000 izbjeglica, Češka nudi pomoć

FENA
Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić
Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je od početka godine kroz teritorij Srbije prošlo 115 000 migranata, a da ih je ovom trenutku u toj zemlji 7800. Predsjednik Vlade Češke Bohuslav Sobotka ponudio je Srbiji finansijsku pomoć te države od deset miliona kruna za rješavanje problema izbjeglica.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare poslije sastanka dvojice premijera, Vučić je rekao da se Srbija suočava sa velikim valom izbjeglica i da je nerijetko prva zemlja na tom izbjegličkom putu ka zapadnoj Evropi koja ih registrira, popisuje, uzima otisak prsta i pruža medicinske preglede.

"U ovom trenutku na teritoriju Srbije imamo na četiri različite točke 7800 ljudi. Trudimo se koliko možemo, u skladu s našim snagama, da pomognemo tim ljudima, da im pomognemo u donošenju hrane, u osiguravanju najelementarnijih stvari za opstanak", kazao je Vučić.

Premijer Srbije je rekao da je minimalan broj tih ljudi, njih svega nekoliko desetina, do sada tražio konačan azil u Srbi navodeći da je od oko 3800 ljudi na centralnoj stanci u Beču svega njih šest tražilo da ostane u Austriji, dok svi ostali idu u Njemačku i Skandinaviju, te da oni očigledno imaju svoje rute i znaju gdje trebaju ići.

"Mi pomažemo onoliko koliko možemo pomoći. Vidim da je to najveći problem u cijeloj centralnoj i zapadnoj Europi, u Srbiji to mi ne doživljavamo na takav način jer smo imali 300.000, 400.000 i 500.000 naših srpskih izbjeglica s prostora bivše Jugoslavije koji su se sebi napravili kuće i nove domove i koji su morali naći posao i živjeti. Mi znamo kakva je to ljudska muka, jer smo se sa tim već suočavali", kazao je Vučić.

Vučić je rekao i da Srbija neće kvariti prijateljske odnose s Mađarskom, niti bilo kim drugim i "da će svoj teret izgurati".

"Na Bledu smo dobili najveće aplauze, jer ne kukamo i ne plačemo", rekao je Vučić dodajući da Srbija podržava stavove njemačke kancelarke Angele Merkel i austrijskog ministra vanjskih poslova Sebastiana Kurza, da čeka zaključke Višegradske grupe koja će 5. septembra održati sastanak o migrantskoj krizi, ali i strategiju EU.

"Mi tražimo da pred nas iznesu strategiju - mi ćemo je podržati. Iako nismo članica EU-a, spremni smo da iznesemo taj teret. Spremni smo da prihvatimo određene obaveze i odgovornost kao kandidat za ulazak u EU", rekao je srbijanski premijer.

Premijer Češke Bohuslav Sobotka rekao je da je Češka u mogućnosti Srbiji odmah dati finansijsku pomoć od deset miliona kruna za rješavanje problema izbjeglica, u okviru programa za asistenciju izbjeglicama i prevenciju velikih migracijskih kretanja.

Prema njegovim riječima, bit će dogovoreni i konkretni projekti u koje će biti uložena sredstva koja će Češka dodijeliti Srbiji.

"Češka želi pomoći zemljama koje su tranzitne s točke gledišta migranata", rekao je Sobotka.

Premijer Češke je naveo da ta zemlja želi sačuva Šengenski prostor i da bi željela pronaći realna rješenja za stabilizaciju prilika u zemljama odakle dolaze migranti kako bi tamo počeli funkcionirati centri za izbjeglice.

Sobotka je dodao da četiri zemlje Višegradske grupe žele sačuvati Šengenski prostor i naveo da se Evropa mora zajednički izboriti s migrantskom krizom.

"Uvijek smo insistirali u svim krizama na zajedničkom dogovoru u okviru EU. Češka želi sudjelovati u debati kako to da se riješi, ali insistira da to bude zajedničko rješenje", rekao je premijer Češke i dodao da bi Evropa trebalo biti aktivnija po tom pitanju.