Dan Bastilje
36

Vučić i Dodik udruženo čestitali nacionalni praznik Macronu koji sutra dolazi u Beograd

A.D.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić čestitali su danas, gotovo udruženo, predsjedniku Francuske Emmanuelu Macronu Nacionalni dan Francuske.

Dodik je naglasio da dan pada Bastilje ima veliku simboliku ne samo za francuski narod nego i za cijeli evropski kontinent, a "sloboda, jednakost i bratstvo" predstavljaju vrijednosti, kojima svi težimo, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

"Koristim ovu priliku da Vam zahvalim za pomoć koju Francusku pruža BiH, te izrazim svoju spremnost da zajedno radimo na unapređenju saradnje naših naroda na svim poljima", ističe se u čestitki.

Vučić je naveo u čestitki da Francuska uvijek može da računa na Srbiju kao pouzdanog partnera u održavanju stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Inače, Francuski predsjednik sutra stiže u Beograd u dvodnevnu posetu Srbiji. Macron je trebalo da dođe još u decembru, ali su ga tada kod kuće zatekle neprilike u vidu masovnih protesta Žutih prsluka. U međuvremenu je Vučić govorio o značaju posjete i nazvao francuskog kolegu "liderom budućnosti“.

Prethodni period, međutim, nije bio u idiličan kada je riječ o odnosima Srbije i Francuske. U Beogradu je vladalo ogorčenje nakon proslave stogodišnjice završetka Prvog svjetskog rata u Parizu, na kojem je Srbija imala lošiji tretman od Kosova

"Aleksandar Vučić je nakon toga u par navrata iznosio negativne komentare na račun Macrona, poredeći njegovo navodno popuštanje pod protestima Žutih prsluka sa sopstvenom nepopustljivošću pred zahtjevima građanskih protesta“, podsjetio je Vladan Marjanović, vanjskopolitički novinar NIN-a, prenosi Deutsche Welle.