Srbijanski predsjednik
228

Vučić: EU pokazala da se može dobiti status kandidata, a da niste ništa uradili

S. Š. U.
Izvor: Twitter
Izvor: Twitter
Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić istakao je kako nije siguran da će njegova država u narednih pet do sedam godina biti članica Evropske unije te kako je EU tokom proteklog samita pokazala kako jedino vodi računa o vlastitom interesu.

Vučić je kazao da se tokom samita u Briselu vidjelo da EU može dodijeliti status kandidata državama onda kada je njen vlastiti geopolitički interes u pitanju, bez obzira na to da li je ta država napravila korake koje je pripremaju za članstvo, prenosi RTS.

"Vidjelo se sada da možete dobiti status kandidata da u smislu pripreme niste ništa uradili, kada je to u geopolitičkom interesu EU, a da oni koji su mnogo više učinili kao Sjeverna Makedonija, Albanija i BiH nisu dobili ništa", kazao je Vučić.

Srbijanski predsjednik istakao je da njegova država mora nastaviti svoj evropski put, ali da se mora oslanjati na vlastite snage.

"Pokazali smo da možemo svojim radom, opstajući i ostajući na evropskom putu, čuvajući tradicionalna prijateljstva, da zemlju mijenjamo do neprepoznatljivosti", istakao je.

Vučić je kazao kako nije siguran da Srbija može postati članica EU tokom narednog desetljeća.