Velika katastrofa
0

Vrućina ubila trećinu od svih kokoški u Crnoj Gori, šteta milionska

G. M.
Više od 200.000 kokoški uginulo je prije tri dana na farmi "Agromont" u Martnićima u Crnoj Gori, nakon nestanka struje zbog čega nisu mogli da rade rashladni uređaji.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede potvrdili su "Vijestima" da su upoznati da je došlo do uginuća i da će danas tokom dana obići živinarsku farmu – najveću u Crnoj Gori.

Tvrde da je uginulo više od 200.000 kokoški, što je trećina svih u Crnoj Gori, a šteta se procjenjuje na više od milion eura.

Iz resora ministra Aleksandra Stijovića "Vijestima" je rečeno da su naložili nadležnim službama da izađu na teren u Martinićima i da isprate proces uništavanja, odnosno zakopavanje uginule živine.

Iz Ministarstva su ocijenili da je to najveća katastrofa u živinarskom sektoru u Evropi, zbog koje će biti ugroženo tržište u Crnoj Gori. Farma “Agromont” navodno je proizvodila petinu svih jaja na tržištu Crne Gore, u kojoj je dnevna potrošnja oko milion komada.

Vlasnik farme Božo Jokić nije želio da govori za “Vijesti” o uginuću kokoški. Navodno‚ kokoške nisu bile osigurane, za razliku od objekata u kojima su bile smještene.

Prema pouzdanim informacijama “Vijesti”, kokoške su uginule nakon što je "izbacio” jedan od osigurača, zbog čega nisu radili rashladni uređaji. Tih dana Bjelopavlići su bili najvrelije mjesto u Crnoj Gori, a temperatura je prelazila 40. podiok Celzijusove skale.

"Vijestima" je rečeno da Ministarstvo traži način kako da pomogne farmi “Agromont” i da nameravaju da izađu s mjerama... Na farmi je navodno zaposleno stotinjak ljudi.