Skender Hiseni
0

"Vrijeme je da se Rezolucija 1244 zamijeni drugom rezolucijom"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Kosovski ministar vanjskih poslova Skender Hiseni izjavio je u utorak navečer na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a da je poslije odluke Međunarodnog suda pravde (ICJ) "došlo vrijeme da se Rezolucija 1244 zamijeni novom rezolucijom", koja će prikazati realnost nezavisnog Kosova.

On je rekao da je cilj Kosova da što prije postane članica Ujedinjenih nacija (UN) i da je to "prirodan proces poslije odluke ICJ-a".

Pozdravljamo mišljenje suda, koji je pokazao da je Kosovo poseban slučaj, sui generis. Budućnost i Kosova i Srbije je u EU i NATO i zbog toga moramo da imamo dobre dobrosusjedske odnose, rekao je Hiseni, prenosi Tanjug.

On je kritikovao vlasti u Beogradu, zbog, kako je rekao, pomaganja "kriminalne srpske paravlasti na Kosovu".

"Međunarodna zajednica ne priznaje paralelne institucije i osuđujemo akcije srpskih kriminalnih paravlasti. Vlada Srbije zloupotrebljava i zbunjuje Srbe pozivima da ne sarađuju s kosovskim institucijama a ne nudi nijedno rješenje za probleme srpske zajednice na Kosovu", izjavio je Hiseni.

On je dodao i da je cilj Kosova ulazak u EU i NATO.

Hiseni je pozdravio "visok odziv Srba na lokalnim izborima", rekavši da kosovski "moderan ustav nudi zaštitu etničkim manjinama".

Ministar vanjskih poslova Kosova na sjednici vijeća učestvuje kao gost, a ne kao zvaničnik nezavisne države.