Kosovska Mitrovica
20

Vozilo koje je zapaljeno nakon ubistva Ivanovića pripadalo Srbinu iz Austrije koji je preminuo

SRNA
Direktor Policije Srbije Vladimir Rebić rekao je da automobil, koji je pronađen zapaljen u Kosovskoj Mitrovici nakon ubistva Olivera Ivanovića, pripada jednom Srbinu iz Austrije, koji je davno preminuo.

"Te podatke smo dobili od austrijske policije putem međunarodne policijske saradnje. To vozilo je kasnije više puta prodato i mi pokušavamo da saznamo ko je posljednji kupac", rekao je Rebić za RTS.

On je napomenuo da su odmah po ubistvu Ivanovića Tužilaštvo Srbije za organizovani kriminal i Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) pokrenuli predistražni postupak, te da imaju određene operativne podatke i saznanja, koja ukazuju na moguće izvršioce.

Rebić je rekao da je MUP Srbije juče kasno popodne ponovo uputio zahtjev i Unmiku i Euleksu da srpski organi budu aktivno uključeni u istragu na Kosmetu, ali da još nije dobijen odgovor.

On je podsjetio i da je Tužilaštvo Srbije za organizovani kriminal, posredstvom Ministarstva pravde Srbije, uputilo zahtjev za uzajamnu pravnu pomoć komisiji visokog predstavnika EU na Kosmetu, ali da, također, nema odgovora.

Rebić je rekao da se u toku prethodna dva dana šest puta čuo telefonom sa šefom Euleks policije, zahtijevao, apelovao i molio da MUP Srbije da neophodne podatke, na osnovu kojih bi se izvršile dalje provjere, ali i da omogući aktivno uključivanje u istragu, kako bi srpski organi mogli zajedno sa kosovskim institucijama da rade na istrazi.

On kaže da vjeruje da će Srbiji pozitivno biti odgovoreno na njene zahtjeve.

"Sve resurse smo uključili u prikupljanje potrebnih obaveštenja i dokaza koji će dovesti do izvšilaca, ali i nalogodavca", rekao je Rebić, dodajući da Srbija nema mogućnost da radi na terenu, ali da prikuplja podatke.

Rebić je rekao da vjeruje u srpsku policiju i Bezbjednosno-informativnu agenciju (BIA) da će uspjeti da pronađu počinioce.