Regija
0

Vojvođanska skupština prihvatila statut pokrajine

FENA
Zastupnici u Skupštini Vojvodine u ponedjeljak su proglasili Statut Autonomne Pokrajine Vojvodine, dvije sedmice nakon što je potvrđen u srbijanskom parlamentu.

Statut je, kao jedina tačka dnevnog reda, prihvaćen glasovima 86 zastupnika vladajućih stranaka, a protiv su bila trojica zastupnika Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije.

Sjednici nisu prisustvovali zastupnici Srpske napredne stranke, a nakon početka zasjedanja sjednicu su napustili i zastupnici Srpske radikalne stranke jer nije bila predviđena rasprava, prenijeli su beogradski mediji.

Predsjednik vojvođanskog Izvršnog vijeća Bojan Pajtić kazao je da se tim statutom čuva integritet Srbije te istaknuo da taj akt služi dobrobiti građana pokrajine i cijele zemlje.

Statut, kako je rekao, predstavlja volju građana, a ne političke elite, i sada nakon rasprave duge 14 mjeseci slijede djela, a to su, dodao je, otvaranje novih radnih mjesta i reforme za put prema Evropi.

Predsjednik vojvođanske skupštine Šandor Egereši istaknuo je kako novi statut ne znači završetak posla, već početak novih aktivnosti u ispunjavanju obaveza.

Zastupnici u srbijanskom parlamentu 30. novembra su, glasovima vladajuće koalicije i opozicione Liberalno-demokratske partije, potvrdili vojvođanski statut te prihvatili zakon o utvrđivanju ovlasti Autonomne Pokrajine Vojvodine. Time je završio proces koji je počeo prije više od godinu dana.

Vojvođanska skupština prihvatila je statut u novembru prošle godine, ali je u državni parlament stigao godinu dana poslije, pošto je u početku novembra ove godine promijenjen u vojvođanskom parlamentu.

Zastupnici u vojvođanskoj skupštini prihvatili su 7. novembra pravno-tehničke promjene prijedloga statuta, pa je usklađen s prijedlogom zakona o utvrđivanju ovlasti Vojvodine koji je dva dana prije donijela srbijanska vlada i koji toj pokrajini daje široku autonomiju.