Regija
0

Vojvodina: Usvojena Deklaracija o zločinima nad Srbima

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Skupština AP Vojvodine usvojila je danas Deklaraciju o osudi zločina počinjenih nad pripadnicima srpskog naroda na prostorima bivše Jugoslavije, kao i nad pripadnicima drugih naroda. Deklaracijom se izražava nezadovoljstvo i ogorčenost građana presudama Haškog tribunala optuženima za ratne zločine nad Srbima na prostorima bivše Jugoslavije, saopštio je Biro za odose s javnošću vojvođanske vlade.

"Skupština AP Vojvodine Deklaracijom osuđuje zločine učinjene nad pripadnicima srpskog naroda na prostorima bivše Jugoslavije i poziva sve relevantne institucije i pojedince kako u Republici Srbiji, tako i u okruženju da osude ove zločine, kao i da, jednako ceneći vrednost svakog ljudskog života, izraze poštovanje prema srpskim žrtvama", navodi se u saopštenju i dodaje da deklaracija ističe da Skupština Vojvodine pruža punu podršku svim državnim organima Republike Srbije i institucijama u čijoj je nadležnosti da istraže zločine počinjene nad pripadnicima srpskog naroda, prikupe dokaze o ovim zločinima u skladu sa najvišim krivičnopravnim standardima, preduzmu gonjenje u skladu sa zakonima i ostvare saradnju sa organima drugih država u istom, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Deklaracijom Skupštine Vojvodine se izražava žaljenje i za žrtve, pripadnike svih drugih naroda i osuđuju se zločini koji su nad njima počinjeni.

Kako se ističe, u usvojenom aktu čuvaće se trajno sjećanje na žrtve ovih pogroma i stalno podsjećati javnost na ove stravične događaje.

"Ovim dokumentom potvrđuje se spremnost i nepokolebljiva rešenost da svakom prognaniku Autonomna Pokrajina Vojvodina predstavlja sigurno utočište, i ukoliko on to želi da bude novi zavičaj", navedeno je u usvojenoj deklaraciji.