{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vojvodina uskoro bez glavnog grada i Vlade

F
1.4.2014. u 20:32
5
220
Vojvodina uskoro bez glavnog grada i Vlade
5
Vojvodina uskoro bez glavnog grada i Vlade
Autonomna pokrajina Vojvodina više neće imati vladu i glavni grad nego izvršno vijeće i administrativni centar, ili sjedište pokrajinskih tijela, ovo su neka od rješenja koja nudi u utorak objavljeni nacrt temeljnog akta Vojvodine koja prema analitičarima predstavljaju korak ka ukidanju autonomije pokrajine.
Vojvođanske vlasti bile su primorane izraditi novi Statut Vojvodine jer je Ustavni sud Srbije u decembru 2013. utvrdio da pojedine odredbe temeljnog dokumenta Pokrajine nisu u skladu sa Ustavom Srbije.

Sud je ocijenio da "nisu u saglasnosti s Ustavom one odredbe Statuta koje se temelje na ustavnopravno neprihvatljivom konceptu da je Statut AP Vojvodine njen konstitutivni akt kojim je Autonomna pokrajina ovlaštena urediti svako pitanje za koje smatra da je za nju od interesa“, javila je Hina.

Ustavni sud je odluke kojima se osporavaju nadležnosti pokrajinske administracije i autonomija Vojvodine počeo donositi nedugo poslije promjene vlasti u Srbiji 2012., kada je počela dominacija Srpske napredne stranke.

Prema nacrtu Statuta koji je danas predstavljen javnosti pokrajinska Skupština više ne utvrđuje "osnove politike na nivou AP Vojvodine" i nije "najviše tijelo i nositelj normativne vlasti".

I dosadašnji grb AP Vojvodine, kao još jedan od simbola pokrajine, trebao bi biti zamijenjen grbom iz 1848., s crvenim štitom na kojem je srebrni križ između četiri zlatna ocila.

Također, nacrt ne predviđa postojanje Vijeća nacionalnih zajednica, a umjesto njega će Skupština Vojvodine obrazovati radno tijelo za nacionalnu ravnopravnost.

Direktor Centra za regionalizam iz Novoga Sada Aleksandar Popov je upozorio da je odluka Ustavnog suda autonomiju vratila u Miloševićevo doba, dok je na internetskom portalu "Autonomija" konstatirano da nacrt novoga Statuta više liči dokumentu "neke nevladine organizacije, nego statutu "Autonomne pokrajine Vojvodine“.

Vojvođanska partija je ranije zaključila da osporavanje dijelova temeljnog dokumenta AP Vojvodine predstavlja korak ka konačnom ukidanju autonomije Vojvodine.

Vojvodina može biti član evropskih i svjetskih udruženja i regija, a predstavljanje i promovisanje te pokrajine predviđeno je samo u posebnim jedinicama u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije, koje bi bile formirane na zahtjev pokrajine.

Radna grupa za izradu nacrta Statuta izbacila je stav prema kojemu se teritorij pokrajine ne može mijenjati bez saglasnosti građana na referendumu, a kao nositelji prava na pokrajinsku autonomiju označeni su stanovnici Vojvodine, a ne njeni građani.

Osim srpskog jezika i ćiriličnog pisma, u službenoj upotrebi u pokrajini bit će mađarski, slovački, hrvatski, rumunski i rusinski jezik. O predloženom nacrtu novog Statuta Vojvodine raspravljat će se na sjednici Skupštine Vojvodine krajem aprila ili početkom maja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: