Regija
0

Vojvodina u pripravnosti zbog otrovne mrlje iz Mađarske

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Vlada Vojvodine pomno će pratiti situaciju u Mađarskoj u vezi sa izlijevanjem veoma otrovnog boksitnog crvenog mulja iz tamošnje fabrike akumulatora, jer postoji opasnost da opasni teški metali iz mulja Dunavom dođu i do Vojvodine, odnosno Srbije, saopšteno je na današnjoj sjednici pokrajinske Vlade.

Prema nalogu pokrajinske vlade, Inspekcija za zaštitu životne sredine Vojvodine već je u stanju pripravnosti i spremna je da u saradnji s nadležnom inspekcijom Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja Srbije preduzme odgovarajuće mjere, ako bude bilo potrebe.

Vlada je posebnu pažnju u vezi sa opasnim muljem skrenula upravi Specijalnog rezervata prirode "Gornje Podunavlje", jer se taj rezervat nalazi u graničnom području s Mađarskom i u takozvanoj plavoj zoni Dunava.

Istovremeno, vojvođanska vlada je Javnom preduzeću "Vode Vojvodine", koje prati kvalitet vode u graničnom pojasu s Mađarskom, sugerisala da pažljivo nadgleda razvoj događaja i o eventualnim problemima obavijesti Pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine i održivi razvoj.

Iz Fabrike akumulatora u Mađarskoj prethodnih dana izlilo se 600.000 kubnih metara opasnog crvenog mulja u rijeku Markal, a u nezabilježenoj hemijskoj katastrofi do sada su zabilježena četiri smrtna slučaja.

Mađarske vlasti čine sve da opasni crveni mulj pritokama ne dospiju u Dunav, a preko te rijeke i u Srbiju.