Prijedlog Statuta
0

Vojvodina neće biti država u državi

SRNA
Prijedlog Statuta Vojvodine biće znatno izmijenjen, tako da srpska pokrajina neće biti "država u državi", pišu "Večernje novosti".

Prema tim izmjenama, Vojvodina neće biti tretirana kao "sastavni dio jedinstvenog kulturnog, civilizacijskog, ekonomskog i geografskog prostora srednje Evrope”, kako piše u članu jedan sadašnjeg prijedloga Statuta, već samo kao "evropski region".

Takođe, u novom prijedlogu za razliku od starog Novi Sad neće dobiti naziv "glavnog grada", nego će biti označen kao "sjedište", a Vojvodini ne bi trebalo da bude ostavljena ni mogućnost  "zaključivanja međunarodnih ugovora",  kako predviđa sadašnji član 16, već samo "međuregionalnih sporazuma".  

Uz to, trebalo bi da bude izbrisan i dio sadašnjeg člana tri koji se odnosi na referendum.  

Dilema koja još nije riješena je da li će u budućem Statutu Vojvodina dobiti Vladu, kako predviđa sadašnji prijedlog, ili će glavni izvršni organ njene Skupštine i dalje nositi naziv Izvršno vijeće. 

Izvjesno je da se neće mijenjati odredba da pokrajina ima pravo na sopstvenu razvojnu banku (ta uloga je namijenjena "Metals banci" u kojoj je već preuzeto 62 odsto kapitala). 

List piše da je završen i Prijedlog zakona o nadležnostima, koji bi sa izmjenama Statuta, mogao da se nađe u Skupštini Vojvodine na ponovnom usvajanju za dvije sedmice, a veliki su izgledi da, i jedno i drugo, dobije njihovu većinsku podršku. 
Ubrzo poslije toga i Statut i zakon bi, konačno, mogli da se nađu i pred poslanicima Skupštine Srbije, pišu "Novosti". 

Predsjednik Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je za "Blic" da bi statut Vojvodine na dnevni red mogao da dođe u novembru, eventualno decembru, ukoliko bude morao da se usaglašava sa zakonom o nadležnonstima Vojvodine. 

Ona je navela da bi Statut mogao i ranije da dođe pred poslanike, možda i u oktobru, ukoliko ne bude potrebe za korekcijom.