{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vojislav Šešelj ostaje u Hagu

S
4.5.2011. u 14:07
0
51
Vojislav Šešelj ostaje u Hagu
0
Vojislav Šešelj ostaje u Hagu
Haški tribunal danas je u potpunosti odbio zahtjev za oslobađanjem optuženog Vojislava Šešelja, ocijenivši da je u nedavno okončanom dokaznom postupku tužilaštvo izvelo dovoljno dokaza za svih devet tačaka optužnice za zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991-93.
Prema odluci koju je pročitao predsedavajući sudija Jean-Claude Antonetti, pretresnom vijeću je predstavljeno dovoljno dokaza da su "dobrovoljci Srpske radikalne stranke i Srpskog četničkog pokreta počinili zločine navedene u optužnici".

Te zločine, Šešelj je, po dosadašnjim dokazima, šireći međunacionalnu mržnju i strah, te regrutujući i šaljući dobrovoljce na ratišta, podsticao da se "svim sredstvima, zločinima i progonom" bore za stvaranje Velike Srbije, cilj njegove nacionalističke ideologije, utvrdilo je sudsko vijeće.

Odluka je donesena većinom glasova sudija Frederika Harhofa i Flavije Latanci, dok je predsjedavajući sudija Antonetti imao "djelimično suprotno mišljenje" koje će izneti u nastavku današnjeg zasedanja.

Šešelj je u devet tačaka optužen za ubistva, mučenje, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje sela ili pustošenje koje nije opravdano vojnom nuždom, uništavanje vjerskih objekata i pljačkanje javne ili privatne imovine. Ta djela kvalifikovana su kao zločini protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Suđenje bi, poslije odluke vijeća, trebalo da bude nastavljeno dokaznim postupkom Šešeljeve odbrane, ukoliko on odluči da ga sprovede, kao što je ranije najavljivao, objavila je agencija Beta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: