Odbijen zahtjev za oslobađanjem
0

Vojislav Šešelj ostaje u Hagu

Sarajevo-x.com
Haški tribunal danas je u potpunosti odbio zahtjev za oslobađanjem optuženog Vojislava Šešelja, ocijenivši da je u nedavno okončanom dokaznom postupku tužilaštvo izvelo dovoljno dokaza za svih devet tačaka optužnice za zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991-93.

Prema odluci koju je pročitao predsedavajući sudija Jean-Claude Antonetti, pretresnom vijeću je predstavljeno dovoljno dokaza da su "dobrovoljci Srpske radikalne stranke i Srpskog četničkog pokreta počinili zločine navedene u optužnici".

Te zločine, Šešelj je, po dosadašnjim dokazima, šireći međunacionalnu mržnju i strah, te regrutujući i šaljući dobrovoljce na ratišta, podsticao da se "svim sredstvima, zločinima i progonom" bore za stvaranje Velike Srbije, cilj njegove nacionalističke ideologije, utvrdilo je sudsko vijeće.

Odluka je donesena većinom glasova sudija Frederika Harhofa i Flavije Latanci, dok je predsjedavajući sudija Antonetti imao "djelimično suprotno mišljenje" koje će izneti u nastavku današnjeg zasedanja.

Šešelj je u devet tačaka optužen za ubistva, mučenje, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje sela ili pustošenje koje nije opravdano vojnom nuždom, uništavanje vjerskih objekata i pljačkanje javne ili privatne imovine. Ta djela kvalifikovana su kao zločini protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Suđenje bi, poslije odluke vijeća, trebalo da bude nastavljeno dokaznim postupkom Šešeljeve odbrane, ukoliko on odluči da ga sprovede, kao što je ranije najavljivao, objavila je agencija Beta.