Regija
170

Vođa "Pink Pantera" pronađen mrtav u ćeliji, tajnu ukradenih dijamanata odnio u grob

Klix.ba
Tridesetpetogodišnji Borko Ilinčić, jedan od vođa bande "Pink Panter", pronađen je mrtav u ćeliji zatvora u Dubaiju, a sa sobom je odnio tajnu gdje su završili dragulji vrijedni 11 miliona dolara ukradeni 2007. iz zlatare "Graf" u ovom emiratu.

Kako je objavio srbijanski Blic, Ilinčić je preminuo od infarkta, a po njegovo tijelo je otišao brat.

Ni u španskom pritvoru, ni u zatvoru u Dubaiju, Ilinčić tamošnjim istražiteljima nije otkrio gdje su dijamanti koje je sa saučesnicima ukrao prije skoro deceniju. Ilinčić je važio za glavnog čovjeka u bandi i pretpostavljalo se da je samo on znao gdje su dragulji, da je bio spona s osobom kojima su dijamanti prodati ili predati. Njegovi saučesnici su, kako se sumnja, za učešće u pljački dobili novčanu naknadu.

Filmska pljačka od minutu

Popularna banda je 2007. uletjela sa dva automobila u tržni centar "Vafi". Jedan automobil je udario u izlog zlatare "Graf", a onda su razbojnici iz oba automobila istrčali maskirani i pokupili nakit, dijamante i satove za manje od minut. Automobilima su izašli iz tržnog centra, a zatim ih zapalili.

Pretpostavlja se da su dijamanti završili na jednom od najvećih svjetskih tržišta (Antwerpen, Amsterdam, Tel Aviv i SAD) gdje ih je neki stručnjak izbrusio i napravio novi ili su dijamante ukrali po nalogu za neku osobu.

Bh. pasoš

Ilinčić se nakon pljačke iz 2007. godine skrivao sve do februara 2014. godine, kada je uhapšen u predgrađu Madrida. Tada je kod njega pronađen falsifikovani bh. pasoš na ime Ivana Kljajića iz Dervente, koji je izdao MUP-a Republike Srpske. Preko Interpola odmah je zatražena provjera tog identiteta i ispostavilo se da je riječ o stvarnom čovjeku, rođenom u Derventi, kome je Ilinčić praktično ukrao lične podatke kako bi sebi osigurao putne isprave BiH.

Španija ga je izručila UAE, gdje je prvobitno osuđen na doživotni zatvor, ali mu je na drugom suđenju kazna smanjena na deset godina zatvora. Na suđenju je tvrdio da nema veze sa pljačkom nakita, i da je "kupovao na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme".

Inače, poslije pljačke policija je u Dubaiju uhapsila Nikolu Milata, koji je osuđen na deset godina zatvora zbog pomaganja, dok je Milan Mitić oslobođen optužbe za posjedovanje ukradenih stvari. Martin Svoboda je u UAE izručen iz Holandije. Dragan Nikolić je u Francuskoj uhapšen 2008, a zatim izručen Lihtenštajnu, gde služi sedam godina zatvora. U zatvoru u Lihtenštajnu je i Marinko Marić, koji je uhapšen u Monaku, a kazna mu ističe 2019. Interpol i dalje traga za Nikolom Živkovićem i Bojanom Mitić, udatom Lazarević.

Osuđen pa pobjegao

Borko Ilinčić je i ranije imao problema s međunarodnom policijom. S Duškom Poznanom uhapšen je 15. oktobra 2008. godine u Monaku dok su pješice obilazili kvart sa ekskluzivnim prodavnicama kao što su Cartier, Hermes i Louis Vuitton. Oni su praktično tražili pogodnu metu za pljačku kada je Poznana iznenada udario automobil i tada je zadobio povredu skočnog zgloba. Iako je prvo odbijao medicinsku pomoć na kraju je ipak prevezen u bolnicu. Dok je davao izjavu o nezgodi policajac ga je prepoznao sa potjernice, pa su obojica uhapšeni. Tada je utvrđeno da je Ilinčić već osuđen na deset godina zatvora zbog pljačke nakita u Cirihu u aprilu 2005. godine, dok je Poznana očekivalo suđenje za pljačku nakita iz februara 2006. godine u Lihtenštajnu. Obojica su izručeni tim zemljama, ali je Ilinčić uspio pobjeći iz zatvora.

Procjenjuje se da je ova banda od 1999. opljačkala dragulje u vrijednosti od 330 miliona eura. Interpol je formirao posebnu jedinicu "Projekt Pink Pantheri" za lov na pripadnike bande. Ime su dobili po dijamantu skrivenom u kremi za lice, kao u legendarnom filmu Petera Sellersa, koji su prethodno opljačkali u londonskoj draguljarnici Graff.