Kosovo
0

Vođa albanskog pokreta osuđen, pa oslobođen

SRNA
Albin Kurti
Albin Kurti
Okružni sud u Prištini osudio je vođu albanskog pokreta "Samoopredjeljenje" Aljbina Kurtija na devet mjeseci zatvora, ali je odmah pušten na slobodu jer mu je u kaznu uračunato vrijeme provedeno u pritvoru i kućnom pritvoru.

Presuda je izrečena kasno sinoć nakon jedanaestosatne glavne rasprave, a Kurti je osuđen za opstrukciju i sprečavanje službenih lica u vršenju dužnosti tokom februarskih demonstracije 2007. godine.

Portparol Euleksa Kristina Herodos potvrdila je da je Kurti oslobođen optužbe za preostala dva krivična djela - učešće u grupi koja je počinila krivično djelo i pozivanje na otpor. 

"Suđenje Kurtiju trebalo je da se održi 15. februara 2010. godine, ali je deset puta odlagano", saopštila je Kristina Herodos pozdravljajući "uspjeh" tužioca i kosovske policije u slučaju "Kurti".		

U demonstracijama koje je pokret "Samoopredeljenje" organizovao 10. februara 2007. godine u Prištini ubijena su dvojica demonstranata, a 80 ljudi povrijeđeno je u intervenciji rumunske policijske jedinice koja je djelovala u okviru snaga UNMIK-a.