Regija
0

Voditelj misije EULEX-a Yves de Kermabon stigao na Kosovo

FENA
Voditelj Europske misije vladavine prava na Kosovu (EULEX) Yves de Kermabon doputovao je u nedjelju u posjet Kosovu u vrijeme kada su sve učestalije glasine da će se odgoditi razmještaj misije na Kosovu.

Tijekom trodnevnog posjeta francuski general Kermabon, bivši zapovjednik međunarodne mirovne misije na Kosovu (KFOR), će s čelnicima institucija razgovarati o funkcioniranju europske misije vladavine prava nakon 15. lipnja kada stupa na snagu ustav Kosova nakon čega bi se trebao okončati mandat misije UN-a i odgovornost prenijeti na kosovske institucije i misiju EULEX.

Europska unija još uvijek nije dobila signal od UN-a za preuzimanje odgovornosti u oblasti policije i zakona na Kosovu. Srbija i Rusija se protive uspostavljanju misije EULEX-a na Kosovu, predviđene planom UN-ova posebnog izaslanika Marttija Ahtisaarija.

Yves de Kermabon je pred dolazak na Kosovu izrazio uvjerenje da će EU ispuniti svoj cilj na Kosovu unatoč mogućnosti da se misija EULEX odgodi za jedan do tri mjeseca.

Kosovske institucija pak navode da su učinjene sve pripreme da nakon 15. lipnja preuzmu odgovornosti od UN-ove misije UNMIK koja je na Kosovu od lipnja 1999. nakon što je NATO istjerao snage Slobodana Miloševića okončavši srpsko-albanski sukob.