Oštra analiza
560

Vodeći švicarski list: Izjave Grabar-Kitarović o islamistima u BiH su besmislene

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Vodeći švicarski list Neue Zürcher Zeitung je u podužoj analizi o problemima Hrvatske unutar EU, njenim unutrašnjim problemima te odnosu prema susjednim zemljama, izjave predsjednice Grabar-Kitarović okarakterisao kao besmislene te napisao kako najmlađa hrvatska članica nije ispunila očekivanja nakon ulaska u EU.

U tekstu vrlo oštrog naslova - Hrvatska njeguje neprijateljstva sa susjedima - Andreas Ernst piše kako najmlađa članica EU nije ispunila očekivanja i umjesto da preuzme vodeću ulogu u regiji, ona se svađa sa susjedima, ali i sama sa sobom.

U članku se navodi kako se Hrvatska često ponaša nepredvidivo prema susjednim zemljama te da sa Slovenijom, Mađarskom, Srbijom i BiH uvijek vodi sporove. Članak podsjeća na "granične konflikte" koje ova zemlja vodi sa Slovenijom zbog Piranskog zaljeva na Jadranskom moru, koji su se posljednjih nekoliko sedmica zaoštrili.

No, još manje je razumljiv odnos Hrvatske prema BiH, piše Ernst. Nedavne izjave hrvatske predsjednice Grabar-Kitarović kako se u BiH nalazi 10.000 islamista spremnih za "sveti rat" u Evropi okarakterisao je kao besmislene.

NZZ ističe kako Balkan s višestoljetnom islamskom kulturom nije plodno tlo za vjerski terorizam i podsjeća na proteste koje je uputio reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović protiv "upozorenja" predsjednice Grabar-Kitarović, kada je zatražio od nje da se odrekne kampanje koja šteti njenoj reputaciji.

U tekstu Ernst naglašava da stabilnost BiH u velikoj mjeri zavisi od Srbije i Hrvatske i da Zagreb i Beograd imaju direktnu odgovornost za situaciju u Bosni i Hercegovini, jer imaju veliki utjecaj na srpski i hrvatski narod.

Kada je riječ o unutrašnjim problemima Hrvatske, NZZ piše da unutar društva i unutar vlade u Hrvatskoj postoji kulturni rat te da su porasle revizionističke snage. NZZ ističe i da je Hrvatska razočarenje i u ekonomskom smislu i da je, četiri godine nakon pristupanja ove zemlje EU, prosječan prihod po stanovniku 40 posto ispod evropskog prosjeka.

Autor teksta Andreas Ernst na kraju zaključuje kako smatra da se Hrvatska neće ubrzo oporaviti, ni u ekonomskom, niti u društvenom smislu.