I Koštunica opstruirao "lov"
0

Vlasti u Srbiji su do 2009. znale gdje su Mladić i Hadžić

FENA
Vlasti u Srbiji sve do 2009. godine znale su gde su haški optuženici Ratko Mladić i Goran Hadžić i nisu preduzimale ništa da uhapse zločince, piše Jutarnji list, i navodi da je "opstrukciju lova na Mladića" podržavao bivši premijer Vojislav Koštunica.

Prenoseći sadržaj dokumenata koji su objavljeni na WikiLeaksu, list piše da je Koštunica ignorisao ili tek djelimično ostvario 11 preporuka koje su Amerikanci poslali Srbiji 2006. godine, kao i da tragovi vode do državnog vrha u Rusiji.

Zagrebački Jutarnji donosi i razgovor s Rasimom Ljajićem, ministrom zaduženim za saradnju s Haagom, navodeći da je on rekao da je Mladić uhapšen samo nekoliko dana nakon što je lociran.

Večenji list piše da je Mladić tajno snimao Slobodana Miloševića i da je imao plan kako izigrati Haag i donosi sadržaj nekih transkripata iz 1996. godine.

List piše kako je navodno Mladić rekao da su se "Turci u Srebrenici poubijali između sebe", dok mu "Milošević sugeriše da on i Karadžić iziđu na sud u RS-u koji će ih osloboditi".

List ističe i da su mediji još lani znali da se Mladić skriva u Lazarevu, odnosno da radi na nekoj farmi negde kod Zrenjanina, prenose u subotu agencije.