General Krstić
0

"Vlast zna gdje se krije Ratko Mladić!"

FENA
Sinhronizovani, medijski poziv Dragana Šutanovca i Rasima Ljajića generalu Ratku Mladiću da se preda mnogi stručnjaci tumače kao pripremu javnosti za njegovo skoro hapšenje.

Predsjednik Foruma za sigurnost i demokratiju general Ninoslav Krstić veruje da tajne službe Srbije već znaju gde se Mladić nalazi, objavio je u četvrtak srbijanski Press Online.

«Skrivanje u Srbiji je nemoguće bez pomoći službi poput BIA ili VBA. Poziv dva ministra Mladiću da se preda verovatno je pripremanje javnosti za njegovo hapšenje. Vidjeli smo da su službe sigurnosti dobro znale gdje se krio Karadžić i da je bilo samo pitanje dana kada će ga uhapsiti. Verujem da oni isto tako znaju gde se skriva i Mladić i moguće je da će ga uskoro uhapsiti. Priče o uspješnom skrivanju Mladića samo uz pomoć građana su neozbiljne», ubjeđen je Krstić.

Vojni analitičar Centra za civilno-vojne odnose Milorad Timotić podsjeća da raniji pozivi Mladića na predaju nisu urodili plodom.

«Logičan zaključak je da ovo predstavlja uvertiru za Mladićevo hapšenje ili predaju. Međutim, takvih poziva je bilo i ranije, ali do hapšenja nije došlo. Naredni dani će sve pokazati», kaže Timotić.

Vojni analitičar Zoran Dragišić kaže da samo smrt može da spase generala Ratko Mladića od hapšenja.

«Mladić će pre ili kasnije napraviti pogrešan korak i tada će biti uhapšen. Postoji mnogo načina da se čovjek sakrije, tako da ćemo istinu saznati tek kada do hapšenja dođe. Moguće je da Mladić koristi isti model kao Radovan Karadžić, ali tu su i mnoge druge opcije. Međutim, njega jedino smrt može da spase od hapšenja», kaže Dragišić.

Bivši načelnik VBA Momir Stojanović veruje da su pozivi Šutanovca i Ljajića marketinški trik i da Mladić neće biti uskoro uhapšen.

«Mladić neće biti uhapšen tek tako. Radovan i Ratko su drugačiji mentalni sklop. Poznajem Mladića i on je odlučan, stabilan i sigurno se neće predati. Iako je lakše skrivati se u gradskim sredinama, mislim da se Mladić skriva u nekoj ruralnoj sredini i da ima samo jednog ili dva čovjeka od povjerenja», kaže Stojanović.

Novinarka Ljiljana Bulatović, prijateljica Ratka Mladića, kaže da je bivši načelnik Generalštaba Vojske RS-a suviše ponosan i častan da bi se dobrovoljno predao.

«Sigurna sam da nas Mladić neće iznevjeriti i da se neće predati. Ratko nije bjegunac, već je zatočenik naših poziva da se ne smije živ predati i da mora da izdrži. Gdje god da se Mladić nalazi, uvjerena sam da ne koristi lažni identitet već živi na dostojanstven način. Radovan i Ratko su dvije različite vrste ličnosti i general nikada ne bi pribjegao metodima skrivanja koje je Karadžić koristio», objašnjava Bulatovićeva, koja je napisala više knjiga o generalu Mladiću.