Još nije uhapšen
0

Vlast u Australiji traga za kapetanom Draganom

SRNA
Dragan Vasiljković
Dragan Vasiljković
Australijske vlasti pokušavaju da pronađu Dragana Vasiljkovića ili kapetana Dragana, dan nakon što je Viši sud naredio da bude isporučen u Hrvatsku kako bi se suočio sa optužbama za ratne zločine počinjene tokom devedesetih godina, javili su danas australijski mediji.

Iz kancelarije saveznog državnog tužioca, koje je zaduženo za deportaciju, potvrđeno je da kapetan Dragan ili Danijel Sneden (55) još nije uhapšen.

"Australijska federalna policija (AFP) i dalje pokušava da locira Snedena", ističe se u saopštenju.

Sneden je tokom proteklog mjeseca predao pasoš po nalogu Višeg suda. 

Vasiljkoviću je, takođe,  naređeno da ne odlazi u inostranstvo i da obavijesti AFP o bilo kojoj promijeni adrese do 30. marta kada je i objavljena odluka Višeg suda.  

Dragan Vasiljković   živio je  u Perthu i radio  kao instruktor  golfa, kada ga su ga u januaru 2006. godine uhapsili pripadnici australijske federalne policije na osnovu zahtjeva za izručenje iz Hrvatske. 

Proveo je tri godine u zatvoru "Parklea" u Sidneju, ali je oslobođen u septembru 2009. godine nakon što mu je Federalni sud odobrio izlazak na slobodu kako bi se žalio na odluku nižeg suda da bude izručen Hrvatskoj.
Australijski ministar za unutrašnja pitanja Brendan O'Connor sada treba da donese odluku o načinu i vremenu kada će Vasiljković biti isporučen u Hrvatsku

Sneden je u Australiju emigrirao kada je imao 14 godina i služio je u australijskim rezervnim snagama. Početkom devedesetih godina vratio se u bivšu SFRJ,  kako bi se u Krajini borio na srpskoj strani.   

Kapetan Dragan je kao komandant dobrovoljačkih jedinica u Hrvatskoj optužen za ratne zločine počinjene nad zarobljenim pripadnicima Hrvatske vojske i Hrvatske policije u Kninu, u ljeto 1991. godine, i u selu Bruška kod Benkovca u Dalmaciji u februaru 1993. godine. 	

Vasiljković negira sve optužbe.