Ljudski poziv
18

Vlasnik pekare u Beogradu ispred koje su protestovali zbog dvoglavog orla ima jednu želju

Klix.ba
Foto: Balkan Insight
Foto: Balkan Insight
Vlasnik pekare "Roma" u Borči kod Beograda, Mon Đuraj Đura, dijelit će u petak 3. maja besplatno pecivo za sve komšije, kao i ostale sugrađane koji dođu. Pred njegovom pekarom nedavno su održane demonstracije zbog jedne fotografije.

Prvog radnog dana nakon incidenta, vlasnik pekare spremit će Borčancima i svim ostalim sugrađanima "različite specijalitete iz svoje pećnice", navodi se u saopćenju jedne stanovnice tog beogradskog naselja.

Đura je naveo da će u petak zajedno sa svojom porodicom dijeliti besplatno pecivo svim ljudima "dobre volje" koji se odluče da dođu da, kako je rekao, "razmjene koju lijepu riječ i osmijehe".

"Pozivam sve da dođu, a srce će mi biti puno kada u pekari budem vidio i poznata lica svojih komšija koji su do sada bili naši stalni gosti. Samo želim da sve bude kao nekada, da živimo u miru i ljubavi", kazao je Đura.

Tokom proteklih sedam godina, vlasnik pekare Mon Đuraj podržava različite humanitarne i društveno odgovorne akcije, a uz to, posljednje dvije i po godine pekara svakodnevno donira besplatnu užinu za jedno odjeljenje od 25 učenika koji su slabijeg imovinskog statusa, kao i za djecu izbeglice koje pohađaju školu "Rade Drainac" u Borči, navodi se u saopštenju, prenosi portal b92.

Nekoliko desetina desničara okupilo se u subotu ispred pekare "Roma" čiji je Đuraj vlasnik, skandirajući i pozivajući prolaznike da u pekari više ne kupuju, a ispred vrata i na pult u samoj pekari ostavili su svinjsku glavu.

Sve to dogodilo se nakon što je na Facebooku objavljena fotografija, stara dvije godine, na kojoj je jedan od zaposlenih, Monov brat, u pekari rukama pokazuje nacionalni albanski simbol - dvoglavog orla.