Regija
0

Vlasnik "Delta holdinga" Miroslav Mišković: Nisam kriv

Anadolija
Foto: Blic.rs
Foto: Blic.rs
U Specijalnom sudu u Beogradu počelo suđenje vlasniku "Delta holdinga" Miroslavu Miškoviću, njegovom sinu Marku, vlasniku "Nibens grupe" Milu Đuraškoviću i ostalim optuženima.

Prvoptuženi u sudskom postupku za malverzacije tokom privatizacije putarskih preduzeća u Srbiji, vlasnik Delta holdinga Miroslav Mišković se na početku suđenja u Specijalnom suda izjasnio da nije kriv i da ne razumije zašto je u sudu.

Mišković koji je sa još  desetoro optuženih tereti za zloupotrebu položaja i utaju poreza, čime je budžet Srbije oštećen za blizu četiri miliona evra, prilikom izjašnjavanja o navodima iz optužbe rekao je da sebe ne prepoznaje u bilo kojem dijelu optužnice.

“Ne razumijem zašto sam ja ovde. Ovo je posao koji je primjer kako treba da se radi privatizacija i dokapitalizacija u Srbiji”, rekao je Mišković i naglasio da nije kriv i da se ne osjeća krivim.

On je, upitavši “kako da razumijem da većinski i manjinski akcionari mogu da budu kontrolori?" naveo i da ne razumije ekonomske kategorije iz optužnice prema kojoj su on i trećeoptuženi, vlasnik Nibens grupe Milo Đurašković dva većinska vlasnika.

Da nisu krivi izjasnili su se i Miškovićev sin Marko Mišković, Mile Đurašković i ostali optuženi.

Miškovićev branilac Zdenko Tomanović je obrazlažući da njegov branjenik mora da iznese integralnu i koncepiranu odbranu u trajanju od 3 do 4 sata zatražio je od sudskog vijeća da to učini sutra u nastavku procesa.

Predsjedavajući sudskog vijeća Vladimir Vučinić nakon konsultacija uvažio je prijedlog odbrane.

On je prethodno, na početku glavnog pretresa, saopštio da u spisu predmeta ovog postupka ima deset hiljada strana sa deset registratora.

Sudija Vučinić je takođe obavjestio da se u sudnici u svojstvu javnosti nalaze posmatrači, što je tužilaštvo dozvolilo, kako je rekla zamjenica tužioca za organizovani kriminal Bojana Ristić.

Ona je u skoro jednosatnom čitanju optužnice rekla da da su okrivljeni krivično odgovorni jer su naručivanim procjenama akcija preduzeća, njihovom kupovinom i preprodajom, kao i kreditima za putarska i još neka preduzeća učestvovali u izvršenju krivičnih djela, postupajući sa umišljajem u stanju uračunljivosti.

“Stvarali su privid veće potražnje od ponude i konstantno povećavali cijene akcije”, istakla je ona čitajući dio optužbe i naglasila da su Miroslav Miškovića, njegovog sin Marka i Milo Đurašković stekli pritvpravnu korist.

Zamjenik srbijanskog tužioca za organizovani kriminal je kazala da su ovakvi postupci doveli do blokade računa preduzeća, stečajnog postupka i raskidanje ugovora o privatizaciji.

Prema njenim riječima, okrivljeni su oštetili ta preduzeća za 16 milijardi i preko 970 miliona dinara

Vlasnik "Delta holdinga" pušten je 23. jula iz pritvora, koji mu je zamenjen jemstvom od 12 milona evra u dinarskoj protivvrednosti, a koje je uplatila njegova kompanija da bi se branio sa slobode. To je najviša suma koja je u Srbiji data kao kaucija.

Posmatrači u sudnici

Na početku suđenja Miškoviću i ostalima u sudnici Posebnog odjeljenja Višeg suda u Beogradu danas su se pojavili “posmatrači” iz SAD, Velike Brtanije, Kanade, Njemačke i Belgije.

Branilac Miroslava Miškovića advokat Zdenko Tomanović je u razgovoru sa novinarima rekao da su to advokati i bivši predsjednici sudova iz tih zemalja.

Tomanović je iznio mišljenje da njihovo prisustvo u sudnici, iako imaju samo svojstvo javnosti, ne znači i pritisak na sud.

"Sudsko vijeće je na najbolji način uglednim stranim posmatračima reprezentovalo srpsko pravosuđe", ocijenio je Tomanović po završetku današnjeg ročišta.

On međutim nije želeo da odgovori na novinarsko pitanje koji je njihov interes da budu na ovom suđenju.

Viši sud u Beogradu je na prijedlog Miškovićevih advokata dozvolio da suđenje prate strani posmatrači.

Portparolka Specijalnog suda Dušica Ristić je potvrdila da je sud dozvolio prisustvo stranih posmatrača, u svojstvu javnosti i da neće imati nikakvu procesnu ulogu u postupku.

Kako su ranije prenijeli beogradski mediji, među posmatračima su bli advokati Timoti Oti (V. Britanija), Brendan Mackgivren (Kanada), Nemci Matias Prince i Gerhard Strate, kao i savjetnik  bivšeg predsjednika SAD George Busha, Stephen Rademaker.

Optuženima se stavlja na teret krivično djelo zloupotrebe položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu i poreske utaje. Za oba djela zakonom je predviđena kazna do deset godina zatvora.

Miroslav Mišković i ostali optuženi u ovom postupku terete se da su od 2005. do 2010. godine nezakonitim izvlačenjem novca iz putarskih preduzeća i utajom poreza oštetili ta preduzeća za 16,95 milijardi dinara, a budžet države Srbije za 472 miliona dinara.

Pored trojice navedenih, optužnica obuhvata i Rista Ristića, Milutina Gaševića, Zorana Mihailovića, Dejana Jevtića, Zdravka Raša i Predraga Filipovića, koji su optuženi za pomaganje u izvršenju krivičnog djela zloupotreba položaja odgovornog lica, kao i Živojina Petrovića i Jadranku Bardić, koji su optuženi za krivično djelo poreske utaje.

Suđenje će biti nastavjeno sutra u 14. Sati kada se očekuje da Miroslav Mišković iznese svoju odbranu.