"Struka ne postoji"
161

Vladika SPC Jovan Ćulibrk: Historijski revizionizam broja žrtava je državni projekat Srbije

B. H.
Screenshot: Twitter
Screenshot: Twitter
Pakračko-slavonski episkop, najveći stručnjak Srpske pravoslavne crkve za Holokaust Vladika Jovan Ćulibrk je govorio o uvećavanju broja srpskih žrtava kazavši kako je to državni projekat.
Vladika Jovan je govorio na tribini Srpskog privrednog društva "Privrednik" u Zagrebu govorio o revizionizmu koji je sveprisutan naučnom ali i medijskom prostoru Srbije i bh. entiteta Republika Srpska.

"Mi imamo sada slučaj revizionizma u Srbiji i Republici Srpskoj koji je masivan s naše strane. To je podrška lažnoj priči sa profesorom Gideonom Greifom koji se pojavio u Srbiji. Svi historičaru znaju ko je on, da je cirkus, jer Greif govori o milion i 400 hiljada žrtava Jasenovca", ističe vladika Jovan.

Gideon Greif je inače bio jedan od autora skandaloznog izvještaja RS-a o genocidu u Srebrenici.

U početku je govorio da u Srebrenici nije bilo više od 3.714 žrtve. Kasnije je pokajao, iako je većina to pokajanje protumačila kao "kontrolu štete".

"Znači ne više 700 hiljada, nego milion i 400 hiljada, a struka šuti. Kao što je šutila u drugoj polovini osamdesetih kada su pjesnici i novinari otvarali ključna pitanja problema na području bivše Jugoslavije. A Branko Petranović veliki porifej piše pohvalu za knjigu Milana Bulajića gdje on govori o milion i 100 hiljada žrtava jasenovca", kazao je vladika Jovan.

Na kraju je dodao kako se niko ne bi trebao zavaravati jer je projekat revizije zapravo državni projekat Srbije.

"Postavlja se pitanje etike u struci historičara. Imamo državni projekat revizije, nemojmo se zavaravati. U Srbiji struka ne postoji, ponaša se kao da se to dešava u drugoj zemlji", zaključuje vladika Jovan.