|

Vlada Srbije: Presuda Gotovini i Markaču šamar međunarodnoj pravdi

Vlada Srbije: Presuda Gotovini i Markaču šamar međunarodnoj pravdi
0
S
SRNA
16.11.2012. u 17:10
34
komentara
0

dijeljenja
Vlada Srbije: Presuda Gotovini i Markaču šamar međunarodnoj pravdi Ivica Dačić (Foto: Arhiv/AFP)
Vlada Srbije zaključila je danas da je oslobađajuća presuda Žalbenog vijeća Haškog tribunala hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču šamar međunarodnoj pravdi i procesu pomirenja u regionu i da neće doprinijeti ukupnoj normalizaciji odnosa među državama i narodima na prostorima bivše Jugoslavije.
Vlada Srbije je, povodom oslobađajuće presude hrvatskim generalima, odlučila da saradnju sa Haškim tribunalom svede na tehnički nivo.

"Skinuli smo sve tačke koje se odnose na dostavu dokumenata Haškom tribunalu, što ne znači da obustavljamo saradnju, već ćemo je svesti na tehnički nivo", rekao je potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić novinarima nakon sjednice.

Ljajić je rekao da je Vlada Srbije izrazila ogorčenost zbog presude Žalbenog vijeća Haškog tribunala, koja žrtvama i njihovim porodicama ponovo nanosi bol, umjesto da im donese pravdu.

Vlada Srbije je donijela odluku da niko od predstavnika državnih organa neće učestvovati, niti će pružiti podršku organizaciji Konferencije o nasljeđu Haškog tribunala, koju 22. novembra u Beogradu organizuje Tribunal.

Prema Ljajićevim saznanjima, učešće na ovoj konferencije je otkazao bivši predsjednik Haškog tribunala Fausto Pokar, koji je izdvojio mišljenje u današnjoj presudi Žalbenog vijeća.

Vlada Srbije razmatrala je presudu Žalbenog vijeća Haškog tribunala hrvatskim generalima i njene političke i pravne posljedice, na prijedlog premijera Ivice Dačića.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala oslobodilo je danas hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, koji su pred ovim sudom u aprilu 2011. godine prvostepenom presudom osuđeni na 24, odnosno 18 godina zatvora za ratne zločine počinjene nad Srbima 1995. godine tokom vojne operacije "Oluja".
Prijavi grešku


Komentari (34)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...