Regija
0

Vlada Srbije će ponuditi Karadžiću pravnu pomoć

FENA
Ambasador Srbije u Holandiji Radoslav Stojanović izjavio je u intervjuu Reutersu da će srpska vlada uskoro ponuditi Radovanu Karadžiću pravnu pomoć u odbrani pred Haškim sudom (ICTY).

Stojanović je rekao da će se 7. septembra obratiti ICTY-u i zatražiti od da mu omogući posjetu Karadžiću.

Ambasador je rekao da će zatražiti od vlade da dostavi dokumentaciju neophodnu za suđenje ako "Karadžić misli da vlada Srbije može doprinijeti njegovoj odbrani".

"Pitat ću ga jedino da li mu je potrebna pomoć vlade Srbije u pripremi dokumenata, a možda i neka finansijska pomoć", rekao je Stojanović u utorak britanskoj agenciji.

"Ukoliko on želi da se sretne sa mnom, ja ću ga vidjeti", rekao je ambasador Srbije.

On je objasnio da je srpska vlada u obavezi da kontaktira Karadžića i ponudi mu pomoć, ne zbog toga što saosjeća s tim haškim optuženikom, već zato što je bivši predsjednik Republike srpske uhapšen na teritoriji Srbije i kako bi osigurala pravično suđenje.

Ambasador Stojanović je izjavio da je savjetnik ambasade Srbije već kontaktirao Karadžića i ponudio mu malu finansijsku pomoć, "u vidu 200 eura mjesečno", ali nije dobio nikakav konkretan odgovor od haškog optuženika, naveo je Reuters.

"Karadžić je rekao 'sada sam rastrojen i nisam sposoban da mislim o malim stvarima, vidjet ćemo' ", rekao je ambasador Stojanović.

Srbijanski ambasador je izjavio kako ne vjeruje da će Karadžić htjeti s njim da se sastane jer je on u prošlosti kritički govorio o bivšem političkom vođi bosanskih Srba.