Josipović o Kosor
0

"Vlada ne shvata strateški značaj mojih istupa"

SRNA
Ivo Josipović (Foto: Fotoservis)
Ivo Josipović (Foto: Fotoservis)
Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da je očekivao da će premijerka Jadranka Kosor i hrvatska Vlada shvatiti strateški značaj njegovih istupa u BiH, ocjenjujući da će ovi istupi koristiti Hrvatima u BiH i da je "skidanje ratnih hipoteka" važno za njihov položaj koji do sada nije bio dobar.

Josipović je u intervjuu za "Nacional" rekao da je razočaran burnim reagovanjem Kosorove i Vlade na njegove istupe prošle sedmice pred parlamentom BiH, te u Ahmićima i Križančevom Selu.

"Nikome ne bih dozvolio da rediguje moje govore, pa ni onaj u parlamentu BiH", istakao je Josipović.

On vjeruje da je zamjerka da njegov istup nije dogovoren sa Vladom formalne prirode, jer je cijela posjeta BiH organizovana, upravo, uz posredovanje Ministarstva inostranih poslova, odnosno hrvatske Vlade. 

Odgovarajući na pitanje da li je "u ratu sa vladom", Josipović je rekao da bi to prije nazvao "kreativnim sukobom" iz kojeg proizilaze ideje koje građani podržavaju i dodao da je važno da ovaj sukob ne paralizuje politiku i da ne pogorša život građana Hrvatske. 

Josipović se nije složio sa navodnim zamjerkama Vlade da se "više susreće sa (predsjednikom Srbije) Borisom Tadićem nego sa premijerkom Hrvatske". 

"To nije tačno... Najvažnije je da se provodi ono što je dogovoreno na našim sastancima.  Do sada smo imali više sastanaka na kojima smo dogovarali pozitivne stvari, ali je vrlo malo toga realizovano", rekao je Josipović. 
On je istakao da se ni malo ne boji mogućeg opoziva, jer ima veliku podršku javnosti nakon govora u Sarajevu. 

Komentarišući i optužbe na njegov račun da je istupom u BiH prekršio Ustav, Josipović je rekao da su takve izjave "puka politička tlapnja". 

"Ako neko misli da sam prekršio Ustav, onda mu je dužnost da pokrene postupak protiv mene. Samo to uključuje i veliku političku odgovornost ako želite destabilizovati državu pokušavajući smijeniti predsjednika. E onda morate prihvatiti konsekvence", rekao je Josipović. 

On kaže da, u tom slučaju, ne bi mogao nikoga da prisili na ostavku, pa ni premijerku, ali da bi to bila politička i moralna dužnost onoga ko bi pokrenuo takav postupak, bez obzira da li je riječ o Kosorovoj ili bilo kome drugom na političkoj sceni.

Govoreći o hrvatskoj politici prema BiH u vrijeme bivšeg predsjednika Franje Tuđmana, Josipović je ocijenio da je ona u mnogočemu bila pogrešna, jer se Hrvatima u BiH godinama slala  poruka da BiH nije njihova domovina, a "takav pristup nanio im je veliku štetu jer ih je demotivisao da snažnije i aktivnije učestvuju u državnim tijelima Federacije BiH".

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović u obraćanju poslanicima i delegatima u Parlamentarnoj skupštini BiH, 14. aprila, izrazio je žaljenje što je i Hrvatska "svojom politikom u devedesetim godinama prošlog vijeka doprinijela stradanjima ljudi i podjelama koje nas i danas muče". 
Josipović je 15. aprila u selu Ahmići, kod Viteza, odao počast bošnjačkim civilima nad kojima su pripadnici HVO-a 16. aprila 1993. godine ubili 116 civila, među kojima je bilo žena i djece. 

On je istog dana posjetio i Križančevo Selo u kome su pripadnici Armije BiH 22. decembra 1993. godine ubili 34 pripadnika HVO-a i zarobili 30 koji su razmijenjeni nakon 39 dana.