|

Vlada Crne Gore neće poništiti odluku o priznanju Kosova

Vlada Crne Gore neće poništiti odluku o priznanju Kosova
0
F
FENA
16.10.2008. u 11:00
4
komentara
0

dijeljenja
Vlada Crne Gore neće poništiti odluku o priznanju Kosova Milo Đukanović
Vlada Crne Gore neće poništiti odluku o priznanju nezavisnosti Kosova, kazao je u srijedu crnogorski premijer Milo Đukanović odgovarajući na pitanja šefova poslaničkih klubova u parlamentu, u okviru instituta 'premijerski sat'.
Đukanović je, odgovarajući tokom sjednice posvećene premijerskom satu na pitanje lidera Srpske liste Andrije Mandića da li će Vlada poništiti odluku o priznanju Kosova, odgovorio negativno.

"Vlada nije ishitreno i nepromišljeno donijela odluku o priznanju nezavisnosti Kosova i zato je neće poništiti. Uvjereni smo da je ta odluka u najboljem interesu Crne Gore i sigurni smo da će to potvrditi i vrijeme koje je pred nama.“

Premijer je objasnio da bi dalje odgađanje priznanja Kosova bilo neuvažavanje političke realnosti, povratak na politiku mitova i ugrožavanje puta Crne Gore ka evropskim i euroatlanskim integracijama.

Prema njegovim riječima, Vlada je „pažljivo procjenjivala sve aspekte ovog izuzetno teškog pitanja“, uključujući i „trenutak opredjeljivanja Crne Gore u odnosu na političku realnost proglašenja nove države“ na Balkanu.

"Vlada Crne Gore se odlučila na čin priznanja Kosova u trenutku kada je procijenila da bilo koji naš postupak – priznanje ili šutnja, ne može ni suštinski ni formalno utjecati na već započeti proces“.

Đukanović je rekao da se Vlada opredijelila na taj potez u trenutku kada je procijenjeno da bi dalje uzdržavanje po ovom pitanju „bitno limitiralo ostvarivanje strateških evropskih i euroatlantskih interesa Crne Gore“.

"Kada smo se uvjerili da bilo kojim postupkom ne možemo odmoći, ni pomoći Srbiji u njenim nastojanjima, opredijelili smo se za odluku za koju vjerujemo da doprinosi učvršćivanju partnerskog povjerenja između Crne Gore i EU i NATO-a“’.

On je istakao da nema ni govora da će Crna Gora dobiti neke poklone od EU i NATO zbog priznanja Kosova, navodeći da Vlada nikada ne bi pristala da učestvuje u takvim političkim trgovinama.

Đukanović je ponovio da Crna Gora želi da sa Srbijom gradi najbolje moguće dobrosusjedske odnose.

"Uslov za to je da i jedni i drugi shvatimo da su Crna Gora i Srbije dvije nezavisne države koje nekad imaju identične, a ponekad različite nacionalne interese.“

Lider Srpske liste Andrija Mandić, u ime četiri opozicione stranke, pitao je Đukanovića zašto je donijeta odluka o priznanju Kosova kada i sam tvrdi da bi njeno nedonošenje usporilo proces evropskih integracija, a da ga donošenje neće ubrzati.

Đukanović je kao „gnusne neistinite“ odbacio navode opozicije da postoje neki privatni interesi koji su motivirali Vladu Crne Gore da donese odluku o priznanju Kosova.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...