Garantuje učešće Srba
15

Vjosa Osmani: Raspisat ćemo vanredne izbore ako se s tim složi 20 posto birača

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je kazala da vanredni lokalni izbori na sjeveru Kosova mogu da se raspišu, ali da je neophodno da 20 posto upisanih u birački spisak zatraži tako nešto potpisivanjem peticije.

Ona je stava da je to najdemokratičniji način da se raspišu izbori.

"Na ovaj način mislim da garantujemo učešće Srba, jer bi zahtjev morao da dođe od njih, od građana", rekla je ona za Reuters.

U općinama na sjeveru Kosova, Zvečanu, Leposaviću, Zubinom Potoku i Sjevernoj Mitrovici, živi većinsko srpsko stanovništvo koje je bojkotovalo aprilske lokalne izbore i ne priznaje nove albanske gradonačelnike.

Uprkos tome, kosovske vlasti su preuzele opštinske zgrade u tri općine (Zvečan, Leposavić i Zubin Potok), gdje su do sada funkcionisali i Privremeni općinski organi koji rade u sistemu Srbije, a koji su za Kosovo nelegalni.

To je dovelo do svakodnevnih protesta lokalnog stanovništva u ovim općinama. Jedino je u Severnoj Mitrovici fizički odvojena zgrada općine po kosovskom i srpskom sistemu i zato u ovoj u njoj nije bilo protesta.

Također je 29. maja došlo je do eskalacije situacije, kada su se Srbi sukobili sa pripadnicima KFOR-a. Tom prilikom je povrijeđeno oko 30 vojnika i oko 50 civila.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je navela da bi smjena aktuelnih gradonačelnika putem peticije bila "kao referendum", koji bi otvorio put za novi izborni proces. Prema njenim riječima, cijeli proces bi mogao biti završen za nekoliko mjeseci.

Osmani je podvukla da prije raspisivanja novih izbora Kosovo mora da dobije garancije međunarodne zajednice da se Beograd neće miješati.