Na ulazu u Srbiju
0

Visina Dunava danas dostiže 663 centimetra

SRNA
Vodostaj Dunava i dalje raste, a očekuje se da će danas vrh talasa na ulasku u Srbiju kod Bezdana dostići 663 centimetara.

"Vodostaj kod Bezdana, iako visok, je kratkotrajan", rekao je beogradskim medijima dežurni inženjer za odbranu od poplava "Voda Vojvodine" Zvonko Matin, te dodao da se nasipi svuda prate i da se problem odmah rješava, ukoliko do njega negdje dođe.

Martin je dodao da se poslije kulminiranja vodostaja Dunava očekuje njegovo opadanje na istom mjestu, a potom i premještanje dalje nizvodno.

"Vrh talasa se premešta posle toga nizvodno prema Novom Sadu. Znači, prema prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, za dva do tri dana očekuje se vrh u Novom sadu, na 567 centimetara", rekao je Matin.

On je dodao da "Vode Vojvodine" provode odbranu od poplava u ukupnoj dužini od 255 kilometara.

"Sada je vrh na 563 centimetara, što je za 1,13 metara manje u odnosu na maksimalno zabeleženi iz 1965. godine od 776 centimetara, ili, ako upoređujemo, 2006. godine bilo je na 734 centimetara", rekao je Martin.

Zbog porasta vodostaja Dunava kamp "Exit festivala" u Novom Sadu ove godine neće biti iza Oficirske plaže, koja je za to pripremljena, već će biti smješten na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Porast vodostaja rijeka Krivošija i Perajica, pritoka Save, izazvao je u juče poplave oko stotinu kuća na periferiji Valjeva i u selu Popučke. Rijeke su se u međuvremenu vratile u korita i od jutros se radi na sanaciji terena.