Namještaj i predmeti rasprodati
0

Vila u uvali Lapad u Dubrovniku više nije "Titova vila"

Anadolija
Titova vila u Dubrovniku (Foto: Anadolija)
Titova vila u Dubrovniku (Foto: Anadolija)
Titova vila u Dubrovniku prije pola godine vraćena je Marojici Miloslaviću, nasljedniku nekadašnjih vlasnika iz poznate dubrovačke porodice Banac, nakon desetljeće i pol dugog postupka povrata konfiskovane imovine. Premda nosi naziv “Titova“, lider nekadašnje SFRJ Josip Broz nije bio osobito zainteresiran za atraktivnu vilu uz more u uvali Lapad.

Lapadska vila godinama je bila posebno čuvano mjesto, na koje pristup nije bio dopušten. Premda još nije poznato što će s vilom biti, mnogi smatraju kako bi ona, nakon “Šeherezade” i “Agave”, mogla biti treća u nizu superluksuznih dubrovačkih vila namijenjenih posebno zahtjevnim turistima, saznaje dopisnik agencije Anadolija.

Zanimljivo je, međutim, kako je vila denacionalizirana, ali s obvezom da se državi ponudi zakup na 10 godina, što država nije prihvatila, te je vilu predala u posjed Miloslaviću.

No, naši nas pouzdani izvori uvjeravaju kako su nadležne državne službe sljedniku "predbacivale" činjenicu da nema zajedničke djece te mogućnost da objekt proda nekom "nepoćudnom". Po povratu, vila iznenada dobiva epitet spomenika kulture, što su iz nadležnog ministarstva označili "pukom koincidencijom". Ipak, novi vlasnik nema ništa protiv te "zaštitne klauzule", jer je odlučan očuvati je.

Po povratu vile zakonskom sljedniku, Agencija za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) odlučila je putem javnog konkursa prodati sav namještaj iz bivše državne rezidencije u kojoj su često boravili i brojni strani državnici. Oglašena je prodaja 115 predmeta od kojih su mnogi iz 19. stoljeća. Osobe dobro upućene u tadašnju prodaju pričaju kako je ljubiteljima Titova lika i djela najzanimljiviji bio njegov masivni krevet s početnom cijenom od 3.600 kuna.

Neslužbeno doznajemo kako su najskuplje prodani klavir "C. Bechstein" i stilski stolić s intarzijama.

Trenutno na Titovoj vili traju građevinski radovi, očito pripremajući je za nadolazeću turističku sezonu.