Regija
0

Vijeće za nacionalnu sigurnost Srbije o neredima u Beogradu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Vijeće za nacionalnu sigurnost Srbije raspravljalo je u utorak o neredima u Beogradu koji su se dogodili u četvrtak poslije mitinga "Kosovo je Srbija", a odlučeno je da prije bilo kakvih sljedećih diplomatskih aktivnosti prema državama koje priznaju neovisnost Kosova, stručne službe trebaju procijeniti mogu li one proizvesti bilo kakve političke ili ekonomske posljedice po Srbiju, prenosi beogradska agencija Beta.

Prije bilo kakve diplomatske aktivnosti moraju biti konzultirane stručne službe koje će sagledati moguće negativne posljedice po Srbiju i život njenih građana, a "sve službe moraju spriječiti svako nasilje u buduće kako se ono viđeno prošlog tjedna u Beogradu ne bi ponovilo", odlučeno je na toj sjednici koja je trajala pet sati, prenose pojedini elektronički mediji.

Odlučeno je također da se moraju identificirati i procesuirati svi oni koji su pravili nerede kao i to da se zabranjuje nošenje vojnih odora na bilo kojem prosvjednom skupu.

Na sjednici je spomenut i smrtni slučaj prosvjednika Zorana Vujovića u veleposlanstvu SAD-a u Beogradu. Vijeće je informirano da nije u pitanju nasilna smrt i da toksikološka analiza još nije završena, objavljuje Beta.

Sjednica je sazvana na zahtjev predsjednika Srbije Boris Tadića koji je tražio izvješće svih nadležnih institucija o neredima u Beogradu.

Osim predsjednika Srbije koji je predsjeda savjetom, njegovi članovi su premijer, ministri pravde, obrane i policije, načelnik Glavnog stožera vojske, ravnatelj sigurnosne agencije (BIA) kao i šefovi vojno- sigurnosne i vojno-obavještajne službe.