Regija
0

Vijeće sigurnosti UN-a: Bez zajedničkog stava o Kosovu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Konsultacije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) završene su u srijedu navečer bez zajedničkog stava o situaciji na sjeveru Kosova, rečeno je Tanjugu u diplomatskim izvorima u New Yorku.

U konsultacijama iza zatvorenih vrata, koje je zatražila Rusija, ponovila se ranija situacija, da su zapadne zemlje iskazale stav da se problemi na sjeveru Kosova mogu riješiti jedino dijalogom, uz posredovanje Evropske unije, navode isti izvori.

Zapadne zemlje članice Vijeća sigurnosti smatraju da je situacija na sjeveru Kosova pod kontrolom, a da KFOR i EULEX djeluju u skladu s mandatom koji su im povjerile UN.

Većina članica Vijeća sigurnosti UN-a je pokazala da shvata ozbiljnost situacije na Kosovu, rekli su isti diplomatski izvori.

Konsultacije su sazvane na zahtjev Rusije, koja je u utorak izrazila zabrinutost zbog nasilja nad srpskim stanovništvom koje su dopustile jedinice međunarodnih snaga KFOR, pozivajući istovremeno KFOR i EULEX da se striktno pridržavaju principa statusne neutralnosti.

Konsulatacije su održane dan pošto je na administrativnom prelazu Jarinje došlo do sukoba Srba i pripadnika KFOR-a, u kojem je povrijeđeno 11 osoba - sedmorica Srba i četvorica vojnika KFOR-a.