Regija
0

Viegas: Vatrogasci na Kornatu stradali od eruptivnog požara

FENA
Jedan od najpoznatijih evropskih stručnjaka za požare Portugalac Domingos Xavier Viegas posjetio je danas hrvatski otok Kornat gdje je 30. augusta poginulo 12 vatrogasaca, a kad je, slijedeći liniju širenja požara, obišao i mjesto stradanja vatrogasca, izjavio je kako 95 posto smatra da se dogodio eruptivni požar.

"Po zapažanjima i istraživanjima mogu reći samo da imam dojam da su vatrogasci bili uhvaćeni u vatrenu stihiju koja se širila velikom brzinom. Vatra je vatrogascima došla odozgo, a oni su bili u kanjonu. Budući da se vatra jako brzo širila, bilo je nemoguće pobjeći", kazao je Domingos Xavier Viegas.

Objasnio je kako eruptivni požar podrazumijeva ubrzanje intenziteta širenja vatre. Nije riječ o eksploziji, već procesu koji raste i pojačava se, a prate ga jak vjetar i buka, kazao je Viegas.

Dodao je kako cijeli slučaj treba još istražiti te će cijela slika biti potpunija kada dobije dodatne informacije o konfiguraciji tla i biljnom pokrivaču, no nije isključio mogućnost da su eruptivnom požaru možda pridonijeli i neki drugi čimbenici.

"Kad se dobije više dokaza o terenu, provest ćemo i dodatna laboratorijska istraživanja", najavio je Viegas.

Ne želeći komentirati činjenicu da istraga o kornatskoj tragediji traje pet mjeseci, Viegas je istaknuo kako on na taj slučaj gleda sa znanstvenog gledišta te da ga zanimaju aspekti ponašanja požara.

Naglasio je kako je riječ o složenom slučaju te podsjetio kako se slična tragedija dogodila u Španjolskoj 2005. i još uvijek nije rasvijetljena.

Kornat je danas posjetio i Alec Feldman iz Organizacije za upravljanje interventnim službama iz Engleske te predstavnici Hrvatske vatrogasne zajednice, Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije, Udruge profesionalnih vatrogasaca Hrvatske. S njima je na Kornatu bio i bivši županijski vatrogasni zapovjednik i osumnjičeni za kornatsku tragediju Dražen Slavica.

Predsjednik Udruge profesionalnih vatrogasaca Hrvatske Goran Franković kazao je kako će Viegas i Feldman svojim saznanjima pomoći i ekspertnom timu koji je osnovalo Ministarstvo unutarnjih poslova u rasvjetljavanju istine o kornatskoj tragediji. Dodao je kako je Slavica kao tadašnji županijski vatrogasni zapovjednik odgovoran, ali ne i kriv za tragediju, kao što nije bio kriv i nijedan vatrogasac.

Viegas i Feldman u Hrvatskoj borave na poziv Udruge profesionalnih vatrogasaca Hrvatske i sutra će u Splitu održati stručni seminar za profesionalne i dobrovoljne vatrogasce o eruptivnom požaru i zaštitnoj opremi vatrogasaca pri gašenju požara na otvorenom.