Regija
0

Vesna Bosanac: Nijedna kazna ne može biti dovoljna za ono što je učinio Šešelj

Anadolija
Foto: Novi list
Foto: Novi list
Doktorica Vesna Bosanac, bivša direktorica vukovarske bolnice koja je svjedočila na suđenju Vojislavu Šešelju koje je protiv njega vođeno u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju u Haagu zbog optužbi za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, kaže kako je on jedan od glavnih krivaca za dešavanja u Vukovaru i Hrvatskoj tokom proteklog rata.

Bosanac smatra kako Šešelj nije smio biti pušten na privremenu slobodu te kako je trebao ostati u Haagu do izricanja presude, zakazanog za četvrtak, 31. marta.

"Kakva god ona bila, ta presuda ne može zapravo vratiti sve ono što je on učinio sa svojom ideologijom i provođenjem velikosrpske politike i u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini", poručuje Bosanac i dodaje:

"On je jedan od najodgovornijih za sve ono što se nama događalo i u Vukovaru i u ostalim dijelovima Hrvatske. Koja god bila kazna, ona ne može biti dovoljna za ono što je učinio i za koliko života je kriv."

Bosanac, koja je ostala u Vukovaru i nakon njegova pada u ruke neprijateljskih jedinica 1991. godine, poručuje da "kazna može ublažiti bol zbog žrtava, ali ih ni na koji način ne može vratiti".