Srbijanski ministar
27

Vesić: Sarajevo vrlo aktivno radi na svom dijelu autoputa prema Beogradu

SRNA
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs
Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić izjavio je da BiH vrlo aktivno radi na tome da završi svoj dio puta Beograd - Sarajevo.

"Kada sam bio u Sarajevu, sa svojim kolegom (ministrom komunikacija i transporta BiH) Edinom Fortom sam razgovarao, i oni vrlo aktivno rade na tome završe svoj dio autoputa. Tako će Beograd i Sarajevo prvi put u istoriji biti povezani autoputem", rekao je Vesić za RTS.

On je ponovio da će u budućnosti Srbija i BiH biti povezane sa dva autoputa i dvije brze saobraćajnice.

Vesić je podsjetio da na autoputu Beograd - Banjaluka, Srbija radi 18 kilometara prvog dijela autoputa Sremska Rača - Kuzmin, a Republika Srpska, uz pomoć Srbije, radi dionicu od Sremske Rače do Bijeljine.

On je istakao da će Srbija do kraja godine završiti projektovanje autoputa Požega - Kotroman, što je dionica prema Višegradu.

Vesić je istakao da će u budućnosti BiH i Srbija biti povezane i prugom Beograd - Sarajevo na kojoj će se vozovi kretati brzinom od 120 kilometara na sat.

"Zajednički smo se kandidovali mi i BiH uz podršku Republike Srpske koja je stala iza toga, za rekonstrukciju pruge Beograd - Sarajevo. Naš dio pruge je Ruma - Šabac - Zvornik, dug 141 kilometar, a oni nastavljaju sa rekonstrukcijom od Zvornika prema Sarajevu", rekao je Vesić.

Govoreći o autoputu od Rume do Šapca, Vesić je rekao da će do kraja oktobra biti završen 21 kilometar, a da će brza saobraćajnica duga 56 kilometara od Šapca do Loznice, gdje je granični prelaz Šepak, biti završena do kraja 2024. godine.

Vesić je podsjetio da će na brzoj saobraćajnici Šabac - Loznica biti izgrađen i odvojak – Slijepčević-Badovinci, tako da će i do graničnog prelaza Badovinci (Pavlovića most) doći brza saobraćajnica.