Zločinac iz Vukovara
0

Veselin Šljivančanin pušten na slobodu

FENA
Veselin Šljivančanin
Veselin Šljivančanin
Bivši načelnik za sigurnost gardijske brigade JNA Veselin Šljivančanin, osuđen u Haagu na deset godina zatvora za zločin na Ovčari, pušten je na slobodu nakon izdržane dvije trećine kazne, objavio je u četvrtak Haški tribunal (ICTY).

Odluka o puštanju na slobodu donesena je 5. jula pod oznakom tajnosti a objavljena je u četvrtak nakon što je Šljivančanin pušten na slobodu.

Odluka ICTY-ja da 2010. godine izmijeni pravomoćnu presudu i smanji Šljivančaninu kaznu sa 17 na deset godina zatvora izazvala je u Hrvatskoj izrazito negativne reakcije, kao i nepravomoćna presuda prije toga kojom je bio osuđen na svega pet godina.

Pošto je preispitalo pravomoćnu presudu, kojom je osuđen na 17 godina zatvora, Žalbeno vijeće je 2010. prihvatilo argument Šljivančaninove odbrane i zaključilo da on nije znao za povlačenje vojnih policajaca s Ovčare, pa prema tome nije kriv za ubistva 194 hrvatska ratna zarobljenika na toj farmi pokraj Vukovara u novembru 1991. godine.

Suci su u trećoj i konačnoj presudi ipak zaključili da je Šljivančanin kriv za mučenje zarobljenika te mu odredili kaznu od deset godina zatvora.

Tom je presudom prvi put u povijesti ICTY-ja, koji je osnovan 1993., preinačena neka pravomoćna presuda.

Šljivančanin je u prvostupanjskom postupku u septembru 2007. godine osuđen na pet godina zatvora za mučenje vukovarskih zarobljenika, podsjeća Hina.