{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Verifikovani izborni rezultati: Kosovo dobilo prvu pokrivenu zastupnicu

A
4.7.2014. u 21:45
122
47
Verifikovani izborni rezultati: Kosovo dobilo prvu pokrivenu zastupnicu
122
Verifikovani izborni rezultati: Kosovo dobilo prvu pokrivenu zastupnicu
Labinote Demi-Murtezi
Danas poslijepodne predsjednica Centralne izborne komisije, Valdete Daka je verifikovala konačne rezultate prevremenih izbora za Skupštinu Kosova, održanih 8. juna.  Verifikovani rezultati se ne razlikuju od konačnih rezultata i prema njima je najviše glasova osvojila koalicija oko Demokratske partije Kosova sa 37 poslanika od ukupno 120 koliko ih ima Skupština. Najglasanija žena na toj listi je Labinote Demi-Murtezi, koja je istovremeno i prva pokrivena kosovska zastupnica.  
Demokratski savez Kosova ima 30 poslanika, Pokret "Samoopredeljenje" ima 16, Alijansa za budućnost Kosova 11, Inicijativa za Kosovo 6, a Alijansa Novo Kosovo sa 4.67% glasova nije prešla izborni prag od 5 % za ulazak u Skupštinu.

Srpska lista je dobila 9 od 10 zagarantovanih mjesta za srpsku zajednicu, a jedno mjesto je pripalo Progresivnoj demokratskoj stranci. Ostalih 10 poslaničkih mesta je zagarantovano je za Rome, Aškalije i Egipćane (4), Bošnjake (3), Turke (2) i jedno za Gorance.

Izlaznost na izborima je bila 42.63%.

Predsjednica Kosova, Atifete Jahjaga danas je primila zvanično verifikovane rezultate opštih prevremenih izbora na Kosovu.

Kosovska predsjednica je saopštila da visoko cijeni profesionalni rad Centralne izborne komisije i posvećenost te institucije da se uspješno okonča uglavnom pravedan, demokratski, pošten i sveobuhvatni izborni proces.

"Sa zvanično verifikovanim rezultatima izbora otvoren je put izgradnje institucija Kosova i predsjednica Jahjaga poštujući zakonske rokove i na osnovu Ustava zemlje  narednih dana će donijeti odluku za određivanje datuma održavanja sjednice konstituisanja nove Skupštine Kosova", piše u saopštenju.  

Predsednica Jahjaga naglašava neophodnost uspešnog zaključivanja važnog procesa za Kosovo i nastavak ispunjavanja aspiracije naroda Kosova za izgradnjom jedne pravne, demokratske i sveobuhvatne države, koja će otvoriti put evropskih integracija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: