Nije imao protukandidata
0

Veljanovski predsjednik makedonskog parlamenta

FENA
Trajko Vanjanovski
Trajko Vanjanovski
Trajko Veljanovski iz redova VMRO-DPMNE u subotu je ponovo izabran za predsjednika makedonskog parlamenta.

Veljanovski nije imao protukandidata. Prethodno su verificirani mandati novoizabranih zastupnika.

Izboru Valjanovskog je prethodila rasprava u kojoj je opozicija kritizirala vlast VMRO-DPMNE, a jedna od primjedbi je bila i zašto na pregovarima s grčkom stranom u vezi sa sporom o ustavnom imenu Makedonije ne sudjeluje i predsjedavajući parlamenta.

Kritike vlasti su iznijete i u svezi s tragičnim incidentom u kojem je pripadnik jedinice za specijalne zadatke na smrt pretukao 22-godišnjeg mladića u noći nakon izbora dok je na gradskom trgu u Skoplju trajala proslava pobjede VMRO-DPMNE.

Opozicija smatra da je vlast gluha na pozive mladih ljudi koji više od dvije sedmice protestiraju tražeći pravdu za ubijenog momka i ostavku ministrice unutarnjih poslova, čije ministarstvo je dva dana krilo informaciju o ubojstvo i objavilo je tek kad se napadač sam prijavio.

Pobjednik je vanrednih parlamentarnim izbora, koji su održani 5. juna, koalicija predvođena vladajućom strankom VMRO-DPMNE, sa 39 posto glasova.

Najveća opozicijska stranka SDSM osvojila je 33 posto glasova, DUI Alija Ahmetija 10,24 posto, a DPA 5,89 posto glasova, prenio je Tanjug.

Sve ostale stranke su dobile manje od tri posto glasova birača.