Regija
0

Veliki požar skoro zatvorio splitski aerodrom

Klix.ba
Na Području Planog nedaleko od Splita u popodnevnim je satima izbio požar koji je u jednom trenu čak i zaprijetio kućama, a samo zahvaljujući prisebnosti i velikom trudu vatrogasaca izbjegnuto je zatvaranje splitskog aerodroma "Resnik".

Do sada je, kako prenosi hrvatski Index, izgorjelo više od 20 hektara površine, a na terenu je desetak različitih vatrogasnih postrojbi.

"Dosta je zahtjevna situacija, uspjeli smo obraniti neke kuće na području Križnjaka, a sada se požar nošen vjetrom širi po padinama prema Rudinama. Sve se odvija sjeverno od željezničke pruge pa nisu ugroženi objekti. Postojala je u jednom trenutku i opasnost da se zatvori zračna luka u Resniku zbog "izdimljavanja", no srećom brzo su intervenirala četiri kanadera, fire boss (air-tractor) i helikopter pa do toga nije došlo", rekao je vatrogasni zapovjednik Milivoj Taslak.

Taslak je dodao da je teško reći ukupan broj uključenih vatrogasaca, ali da je siguran kako se na terenu nalazi oko 60 vatrogasaca sa oko 20 vozila.

"Možemo reći kako se požar kontroliše, daleko je naravno od lokalizovanja, ali trenutno smo zadovoljni stanjem", rekao je Taslak.