{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Veliki odaziv na štrajk u školama, fakultetima i naučnim ustanovama

F
13.5.2009. u 11:48
0
2
Veliki odaziv na štrajk u školama, fakultetima i naučnim ustanovama
0
Veliki odaziv na štrajk u školama, fakultetima i naučnim ustanovama
Foto: Dnevnik.hr
Prvi podaci pokazuju da je odaziv na štrajk zaposlenih u prosvjeti i nauci u Hrvatskoj izuzetno velik, izvijestili su čelnici sindikata javnih službi na današnjoj konferenciji za novinare.
Štrajk je počeo jutros u sistemu osnovnog i srednjeg školstva, na fakultetima i naučnim ustanovama, a svuda su rezultati odaziva veći nego što su bili na referendumu na koji je bilo izašlo više od 80 posto sindikalnog članstva, tako da cjelokupni sistem obrazovanja u ovom trenutku stoji, tvrde sindikalci.

Štrajk će trajati sve dok ne postignemo zadovoljavajući sporazum o platama koji smo spremni dati članstvu na referendum, a mi ćemo ga parafirati i obustaviti štrajk, ponovio je predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec.

Po podacima koji su pristigli dosad, u 160 srednjoškolskih ustanova štrajka 88,1 posto zaposlenika, odnosno čak 96,3 posto članova sindikata, rekao je Mihalinec.

Predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja Zvonimir Laktašić kazao je kako, naprimjer, u Osječko-baranjskoj županiji sve osnovne škole sudjeluju u štrajku, a odaziv je preko 90 posto, u Zadarskoj županiji također sve škole štrajkuju, a odaziv članstva iznosi 85 posto, u Zagrebu na uzorku od 25 škola pokazalo se da je preko 80 posto škola i članova u štrajku itd.

Sindikat učitelja ima 805 podružnica u cijeloj Hrvatskoj, a odaziv je svuda jako visok, kao i kod visokoškolskih i naučnih ustanova, izjavio je Laktašić.

Ako se na današnjem nastavku pregovora između vlade i sindikata javnih službi ne postigne sporazum, štrajku će se sutra priključiti članovi sindikata zdravstva, socijalne skrbi i kulture.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek pozvala je i liječnike, koji nisu izašli na referendum o štrajku u dovoljnom broju, da se sutra priključe ostalim zdravstvenim djelatnicima, a čelnica Sindikata medicinskih sestara Anica Prašnik napomenula je da će i sestre štrajkovati, uz poštivanje dogovora o poslovima koji se ne prekidaju ni za vrijeme štrajka.

Nakon jučerašnjeg 14-satnog pregovaračkog maratona, sindikati i vlada nastavili su pregovore danas u 10.30 sati, a na noćašnjoj konferenciji za novinare obje strane izrazile su optimizam u mogućnost postizanja sporazuma.

Sporazumom bi se trebalo riješiti pitanje plata 180.000 zaposlenih u javnim službama u iduće tri godine, i to vraćanjem povišice od šest posto koju im je vlada ukinula zbog gospodarske krize, te uspostavom pariteta plata javnih službenika s platama u gospodarstvu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: