{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Veliki dan za Crnu Goru, ali i za Balkan i EU

F
15.12.2008. u 17:33
0
5
Veliki dan za Crnu Goru, ali i za Balkan i EU
0
Veliki dan za Crnu Goru, ali i za Balkan i EU
Foto: Reuters
Premijer Crne Gore Milo Đukanović izjavio je danas u Parizu, nakon što je francuskom predsjedniku Nicolasu Sarkozyju predao zahtjev za kandidaturu Crne Gore za članstvo u Evropskoj uniji, da je ovo veliki dan za njegovu zemlju, ali i za Balkan i samu Uniju.
"Ovo je veliki dan za Crnu Goru, staru evropsku državu, a opet najmlađu članicu Ujedinjenih nacija i Vijeća Evrope. Ovo je veliki dan i za Balkan i za sve kandidate i potencijalne kandidate za članstvo u Evropskoj uniji", rekao je crnogorski premijer novinarima poslije polusatnog susreta sa francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem, kome je prisustvovao i komesar EU za proširenje Olli Rehn.

Zahvalivši se Francuskoj, predsjedavajućoj EU, Sarkozyu i francuskoj diplomatiji, koji su „usprkos velikom izazovu predsjedavanja u teškom vremenu u kome se Francuska i EU sretala sa puno evropskih i globalnih izazova posvetili pažnju politici proširenja“, Đukanović je dodao:

"Nadam se da ne griješim ako kažem da je ovo veliki dan i za Evropsku uniju koja na ovaj način uvjerljivo potvrđuje svoje opredjeljenje za ujedinjenje cijelog evropskog kontinenta".

Đukanović je zahvalio i Evropskoj komisiji, „članicama EU i svim susjedima kandidatima i potencijalnim kandidatima koji su bili spremni na razmjenu iskustava u cilju uspješnijeg savladavanja izazova na evropskom putu“.

Uspjeh Crne Gore „je utoliko veći što smo za samo godinu dana, dakle od prvog ugovornog odnosa, Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, došli u poziciju da predamo zahtjev za članstvo“, rekao je premijer, zahvaljujući na kraju i građanima Crne Gore i "svim političkim subjektima koji su sa vladom podijelili prioritete evropskih ciljeva“.

Novinarima se obratio i komesar EU za proširenje koji je pozdravio kandidaturu Crne Gore i dodao da ona označava njeno jasno evropsko opredjeljenje.

„Ovo je historijski dan za CG i veoma važan dan za zapadni Balkan i EU", rekao je Rehn.

"Sada je na Vijeću Evropske unije da odluči o daljim koracima. Moja Komisija je spremna da pripremi mišljenje o kandidaturi Crne Gore", rekao je evropski komesar za proširenje.

On je istakao da je „evropska perspektiva jako važna za stabilizaciju i socijalni napredak zapadnog Balkana", koji je opisao kao „veoma važnu evropsku regiju", prenio je Tanjug.

Sarkozy, koji se prethodno na stepenicama Jelisejske palače pozdravio sa crnogorskim premijerom, nije se obratio novinarima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: