Hrvatska
0

Veliki broj kuća pod vodom, jedna osoba stradala

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Stjepan Kovačić iz poplavljenog sela Črnkovca kod Velike Gorice smrtno je stradao kad je na njega, dok je pomagao u punjenju vreća pijeskom za nasip, naletio kombi koji ga je na mjestu usmrtio.

Stanje na poplavljenim područjima u Hrvatskoj nije mnogo bolje nego što je bilo juče, jer je još veliki broj kuća i imanja pod vodom, ali se stanje ipak smiruje, a poplavljene rijeke više ne nadiru, javljaju hrvatski mediji.

Najteže stanje je i dalje u okolini Velike Gorice, gdje je šest sela potpuno pod vodom. Potpuno su poplavljena sela Bukevje, koje je odsječeno i okruženo vodom, te Lekneno, Bukevski Strmec, Bukevski Sop i Zablatje, ali i dio Obeda, Šćitarjeva, kao i dijelovi Čičke poljane i Brenja šćitarjevskog.

Sava je na nekoliko mjesta probila nasipe, a stanovništvo uz pomoć vojske i vatrogasaca zečjim nasipima pokušava zaustaviti prodiranje vode u dijelove koji još nisu poplavljeni. Nasipi su probijeni kod sela Zablatje i Bukevski Strmec, a voda se tokom noći približila i selu Ribnica.

Na terenu je, zajedno sa mještanima iz naselja u okolici Velike Gorice, cijelu noć dežurao i ministar finansija Ivan Šuker, koji je tokom noći obilazio poplavljena podrućja, a u selu Novo Čiče organizovao je vanredni štab za odbranu od poplava.  

Voda ugrožava i dijelove Sisačko-moslavačke županije, zbog čega su službenici Hrvatskih voda sinoć na nekoliko mjesta kod sela Palanjek namjerno probili savski nasip kako bi smanjili pritisak i dio vode odlili u Lonjsko polje. Time su, kako tvrde, spašeni Sisak i dio mjesta uzvodno od grada na desnoj obali Save.