Regija
0

Velike evropske zemlje će priznati nezavisnost Kosova

FENA
Četiri "velike" evropske zemlje, Francuska, Njemačka, Velika Britanija i Italija, saopćile su u ponedjeljak kako namjeravaju da priznaju nezavisnost Kosova, dok se SAD također sprema da to učini.

Ministri vanjskih zemalja četiriju zemalja saopćili su svoje namjere novinarima zajednički u Bruxellesu, nakon sjednice šefova diplomatije EU.

"Namjeravamo da priznamo Kosovo", izjavio je francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner. Predsjednik (Nicolas Sarkozy) je u tom smislu pisao kosovskom predsjedniku. Pismo će biti poslano večeras", dodao je on.

"Mogu da objavim namjeru pristupanja priznavanju Kosova", kazao je Italijan Massimo D'Alema. Britanski i njemački ministri su dali slične izjave.

Ove četiri zemlje, koje posljednju godinu dana predvode među narodnu zajednicu u naporima da se nađe rješenje o statusu Kosova, izrazile su nadu da će ih većina evropskih zemalja slijediti.

"Većina država članica" EU priznat će nezavisnost Kosova u roku od mjesec dana, u februaru ili martu"", izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt.

Španija je među onim zemljama u Evropi koje odbijaju da potvrde rođenje ove nove mikro-države kojom od 1999. godine upravlja UN, iz straha da to ne potakne separatizam negdje drugo. Kipar, koji se plaši da se Sjeverni Kipar koji je do sada priznala samo Turska ne posluži ovim presedanom, na istoj je liniji.

Sjedinjene Američke Države su u toku poslijepodneva formalno priznale Kosovo.