Regija
10

Velika akcija hrvatske policije poslije pljačke MUP-a: Pretresi na više lokacija, uhapšeno 15 osoba

SRNA
Foto: Index.hr
Foto: Index.hr
Hrvatska policija sprovodi veliku akciju protiv grupe osumnjičene da su fiktivnim otkupom zlata i pšenice prale novac peruanskog narko-kartela Sanchez-Paredes.

Riječ je o velikoj međunarodnoj akciji u kojoj učestvuju policije nekoliko zemalja. Iz Hrvatske je uključena i Kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala /Uskok/.

Prema nezvaničnim saznanjima, među osumnjičenima je i Antonio Ivić kome su pripadnici mobilne jedinice saobraćajne policije "Kobre" u februaru zaplijenile 280.000 eura i dva kilograma zlata, koji su ukradeni u spektakularnoj provali u sjedište kriminalističke policije u Zagrebu. On je tvrdio da novac potiče od prodaje porodične nekretnine, navodi "Jutarnji list".

Akcijom je obuhvaćen i njegov otac na čiji račune je, prema izvještajima Poreske uprave, u posljednjih nekoliko godina leglo gotovo 6,66 miliona eura za kupovinu zlata iako je zvanično zaposlen u jednoj maloj firmi, registrovanoj na njegovoj kućnoj adresi.

Na meti istražitelja našlo se još dvadesetak osoba kojima su pretraženi stanovi i poslovni prostori - koji su često bili na istoj adresi.

Prema sumnjama istražitelja, oni su u proteklih nekoliko godina osnovali više desetaka manjih firmi koje su se bavile otkupom zlata. Te firme su često bile osnivane na adresi njihovog stanovanja. Tako su se te osobe formalno bavile otkupom ogromnih količina zlata.

Novac za otkup zlata, ali i pšenice, dolazio im je iz Italije s računa nekoliko italijanskih firmi. Riječ je o iznosima koji navodno dostižu ukupnu cifru od oko 66 miliona evra. Tako kupljeno zlato u Hrvatskoj formalno je prebacivano u Italiju.

Hrvatske poreske institucije počele su sumnjati da je riječ o fiktivnim poslovima, te da se trgovina odvija gotovo bez ikakve infrastrukture potrebne za tako delikatan posao.

Dalja istraga u kojoj su pribavljene informacije od istražnih tijela nekoliko zemalja ukazivala je da bi novac, koji preko italijanskih firmi, dolazi u Hrvatsku mogao da potiče od peruanske porodice Sanchez-Paredes, vlasnika peruanske rudarske kompanije "Cia Minera Aurifera Santa Rosa".

Ta se kompanija 2010. našla pod istragom peruanskih vlasti zbog sumnji da njihove rudarske aktivnosti služe kao paravan za trgovinu kokainom.

Američka agencija za borbu protiv narkotika /DEA/ je 2012. zajedno sa saveznim tužilaštvom Južnog okruga države New York blokirala njihove račune u SAD zbog sumnji da služe za pranje novca od trgovine drogom.

Jedan od tih blokiranih računa pripadao je italijanskoj firmi "Italpreziosa" s čijeg su računa u Hrvatsku stizale stotine miliona kuna namijenjenih kupovini zlata.

Na osnovu tih saznanja hrvatska istražna tijela su pokrenula istrage da bi se izvršila provjera da nije riječ ni o kakvoj kupovini zlata, ne u tolikim količinama, već da je u pitanju pranje novca.