Zamjenik tužioca za ratne zločine
0

Vekarić: Srbija će se i dalje zalagati za sporazum s BiH

FENA
Bruno Vekarić
Bruno Vekarić
Zamjenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je da će se i dalje zalagati za uzajamnu saradnju s tužilaštvom Bosne i Hercegovina kao i za potpisivanje sporazuma o međusobnom ustupanju dokaza.

Da je takav sporazum postojao ranije, lakše bi se razriješilo niz počinjenih zločina za koje se vode paralelne istrage u Bosni i Hercegovini i Srbiji, jer bi se dokazi objedinili, rekao je Vekarić Tanjugu poslije međunarodne konferencije "Suočavanje sa prošlošću u Srbiji, šta dalje" održanoj u Beogradu.

On je dodao da će, iako je BiH donijela odluku o obustavi istrage za "Dobrovoljačku", sporazum svakako biti koristan za neke druge predmete, među kojima je i "Tuzlanska kolona".

Zato je kako je naveo bitno da se razgovori s bosanskim tužilaštvom nastave kako bi se međusobna saradnja unaprijedila sporazumom o ustupanju dokaza.

Tužilaštvo BiH odbijalo je u više navrata da potpiše sporazum o međusobnom ustupanju dokaza, a prije dva dana je saopćilo da je obustavilo istragu protiv Ejupa Ganića i još trinaestorice osumnjičenih u "slučaju Dobrovoljačke ulice" u Sarajevu jer "u radnjama osumnjičenih nisu sadržana obilježja krivičnog djela".

Srpsko tužilaštvo, međutim, najavilo je da nastavlja istragu za zločine u slučaju "Dobrovoljačka".