Sramotan tvit
68

Većina u Skupštini Srbije i dalje izbjegava sazvati sjednicu za smjenu Vjerice Radete

D. Be.
Voljom većine u Skupštini Republike Srbije nije izglasana vanredna sjednica za smjenu potpredsjednice Skupštine Vjerice Radete zbog sramotnog tvita nakon smrti predsjednice Udruženja "Majke Srebrenice" Hatidže Mehmedović.

Naime, deseto vanredno zasjedanje srbijanskog parlamenta u 11. sazivu počelo je u petak na zahtjev 157 narodnih poslanika, a prema pisanju Blica, izostala je podrška za vanrednu sjednicu na kojoj bi se raspravljalo o smjeni poslanice Srpske radikalne stranke Vjerice Radete.

Prema propisima potrebno je da 126 poslanika digne ruku da bi se ta tačka našla na dnevnom redu, te da zatim isti broj poslanika glasa za Radetino razrješenje.

Iako su Radetin tvit osudili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković, oni nisu pokrenuli raspravu o njenoj smjeni.

Srpska radikalna stranka u Skupštini Srbije ima 104 poslanika, pa i ako bi svih 104 poslanika SNS-a, uz 60 potpisanih, glasalo za Radetinu smjenu glasovi 22 poslanika vladajuće SPS ne bi ni bili potrebni. Ipak, socijalisti su i po ovom pitanju rame uz rame sa Srpskom naprednom strankom (SNS).

Inicijativu za smjenu Radete podnijela je Demokratska stranka uz podršku 60 poslanika, a istu su potpisali i poslanici LDP-a, LSV-a, SDA Sandžak, DJB-a, SDS-a, Narodne stranke i Kluba samostalnih poslanika. Iz vladajuće koalicije, inicijativu su podržali poslanici SDPS Rasima Ljajića i Stranke pravde i pomirenja Muamera Zukorlića. Srbijanski portal Blic navodi da u obrazloženju piše da je Radeta govorom mržnje prekršila Ustav.

Podsjetimo, nakon vijesti da je svijet napustila Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja "Majke Srebrenice", Radeta je napisala sramotan tvit: "Čitam umrla Hatidža Mehmedović iz udruženja biznismenki Srebrenice. Ko li će je sahraniti. Muž ili sinovi?!"