Regija
0

Većina stranaka na Kosovu sumnja u izborne rezultate

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Većina političkih stranaka koje su sudjelovale u nedjeljnim parlamentarnim izborima, osim Demokratske stranke Kosova Hashima Thacija koja je dobila najviše glasova, izrazile su u utorak sumnju u izborne rezultate.

Većina stranaka optužuje Demokratsku stranku za manipuliranje izbornim rezultatima u većem broju kosovskih općina.

Predsjednik Demokratskoga saveza Kosova, Isa Mustafa, čelnik stranke koja je u nedjeljnim parlamentarnim izborima zauzela drugo mjesto, osporio je preliminarne rezultate koje je objavila centralna izborna komisija. On je izjavio kako postoji osnovana sumnja u neke navedene visoke postotke izbornih rezultata Demokratske stranke Kosova.

Čelnik Demokratskog saveza Kosova je rekao da će njegova stranka osporiti izborni rezultat ako u ukupnom broju glasova budu uračunati i glasovi iz općina Srbica i Glogovac, gdje je glasovalo više od 90 posto onih s pravom glasa, što je postotak daleko veći od izlaza na birališta za cijelo Kosovo koje iznosi blizu 50 posto. Mustafa je izrazio sumnju da je Demokratska stranka Kosova manipulirala glasovima i u nekoliko drugih kosovskih općina. Također je kritikovao Thacija zbog činjenice da je on proglasio pobjedu prije nego što je centralna izborna komisija objavila rezultate.

Demokratski savez Kosova podnio je žalbe vezane uz izborne nepravilnosti i očekuje odgovor na njih. Na nepravilnosti i manipulacije glasovima upozorili su jučer i međunarodni promatrači, posebno američki ambasador na Kosovu Christopher Dell.

Alijansa za budućnosti Kosova, koja je zauzela četvrto mjesto na nedjeljnim izborima, također je podnijela nekoliko žalbi zbog nepravilnosti na nedjeljnim izborima upozorivši da ako se ne ponove izbori tamo gdje ova stranka ima dokaza da je bilo drastičnih manipulacija glasovima, stranka ih neće priznati.

Pokret "Samoodređenje", Albina Kurtija, koji je po prvi put sudjelovao na kosovskim izborima i zauzeo treće mjesto, podnio je najviše žalbi i najavio da ako se ne uvaže njihove primjedbe, neće priznati nedjeljne izborne rezultate. U međuvremenu i politička stanka Novi Duh objavila da neće priznati izborne rezultate zbog manipuliranja glasova Demokratske partije Kosova.

U utorak je i "Demokracija na djelu", koju čine nevladine organizacije, koja je na nedjeljnim kosovskim izborima imala oko pet tisuća promatrača, saopćila kako bi trebalo poništiti izborne rezultate u općinama Srbica i Glogovac i da se u tim sredinama, koje su poznate kao uporište Thacijeve Demokratske stranke, trebaju ponoviti izbori.