Regija
4

Većina izbjeglica otišla iz Hrvatske, Tovarnik najkritičnija tačka

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Potpredsjednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić izjavio je u subotu u Belom Manastiru kako je glavnina izbjeglica otišla iz Hrvatske, da je situacija u prihvatnim centrima potpuno stabilna, a da je najkritičnija tačka Tovarnik.

Tokom posjete hrvatskog premijera Zorana Milanovića izbjegličkom centru u Belom Manastiru Ostojić je novinarima rekao kako se na željezničkom kolodovoru u Tovarniku nalazi oko dvije hiljade ljudi, kako je to trenutno najkritičnija tačka, jer vozovi koji prevoze izbjeglice primaju oko 750 ljudi. Dodao je kako su svi ostali prebačeni na mađarsku granicu, a da je Slovenija počela propuštati ljude na prijelazima Harmica i Bregana.

Ocijenio je kako je u prihvatnim centrima situacija potpuno stabilna. U njima je oko hiljadu izbjeglica, ali većina je prazna, poput Čepina i Siska.

Zamoljen da komentira koliko su precizne procjene hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da se idućih dana očekuje dolazak u Hrvatsku oko 40.000 ljudi, Ostojić je kazao "nema pojma o čemu to predsjednica priča" i ne zna odakle joj te informacije, ali da bi, ako nešto zna, bilo dobro da mu to javi.

"Vjerovatno je možda mislila na neki dugogodišnji proces", rekao je Ostojić.